Debut MsvB

Hur gick debuten i MsvB för mig och Sparkling igår? Jag kan säga att det var en av de värre ritterna jag gjort i mitt liv. Detta var inte för att jag hade en dålig känsla eller för att Sparkling inte skötte sig, utan för att jag hade sånna kramper i magen att jag knappt kunde rida. Innan start kunde jag knappt gå och grät, detta trots smärtstillande. Jag funderade på om jag skulle starta överhuvudtaget men som envis som jag är, så skulle jag inte låta lite magvärk stoppa mig ("lite" *host host*). Så här i efterhand var det inte den bästa idéen jag fått. 
 
När jag väl kom upp på Sparklings rygg så kändes det bättre, för då behövde jag inte stå på egna ben och genom att hålla ryggen rak så blev smärtan mindre. Jag kämpade igenom framridningen och Sparkly kändes superfin! Mjuk, följsam och framåt. 
 
Precis när jag jag gick in på banan fick jag världens jäkla kramp och trodde seriöst att jag skulle dö. Men jag tänkte inte ge upp trots att jag var helt utmattad pga smärtan och ridningen. Jag tyckte vi gjorde ett ganska bra program over all men det blev väldigt många missar: han bredda sig mellan bakbenen i halterna, ryggningen var motvillig, i skrittpiruetterna stannade han upp, i ett enkelt byte hade han kantig skritt, i en travökning fick vi ett galoppinslag, i ett byte bytte han tillbaka m.m.
 
Jag var bara överlycklig att jag överlevde ritten. Aldrig hade det varit så jobbigt att rida. Jag tyckte Sparkling var jätte duktig men ryttaren kunde inte rida denna dag tyvärr. Resultatet blev 62,39% och vi fick vårt första kval till MsvA! 
 
När vi skulle åka hem så kunde jag inte ens böja mig ner och sätta på Sparkly hans skydd. Vi åkte direkt till stallet och pappa släppte ut Sparkling i hagen och mamma hjälpte mig packa upp. Sedan var det fort hem så jag kunde ta mer smärtstillande, ha en värmekudde på magen och vila. 
 
 
 

Uteritt med guldponnyn

A little Horse Sense

 
 

Min födelsedag

Tack för gratulationerna på min födelsedag igår från er via fb, instagram och privat. Min dag hade sina ups & downs. Dagen började med att jag vaknade pga magsmärtor. Jag åt lunch i stan på retaurangen "Stranden" vid Kristineberg i Stockholm med Mira, Linnea och Ossian. Mira bjöd på mat, Ossian bjöd på kaffe och jag fick en underbart fin klocka av Linnea (marint tema - precis i min stil).
 
Direkt när jag kom hem så var det bara att byta om och kasta mig iväg till stallet. Jag fixade alla stall sysslorna och började sedan göra Sparkling i ordning inför träning på Segersta för Jeanna kl 20. Jeanna fick sitta upp och rida honom, och jäklar så fin han blev! När jag satt upp igen så hade jag en jätte bra känsla. Hoppas att detta håller i sig till tävlingen på söndag på Hogsta.
 
När jag kom hem så gick jag och la mig. Vi ska fira mig senare i veckan med god middag och tårta. 
 
Idag har jag fått två presenter av min syster (Victorias secret parfymer) och mamma (hårprodukter). Jag har även fått beställa några klädesplagg från Nelly. 
 
 
 
 

Its my birthday! 🎂🎉Svar på frågor

Jag måste bara fråga, varför rider du på kandar? Man får ju tävla på träns. :) ☺️
 
Lustigt, min kompis fråga mig samma fråga häromdagen. Jag rider på kandar för Sparkling går bäst på det och han är van vid det. Det var mest kandar han blev riden på med förra ägaren  men han går bra på vanligt träns också. Man får dock en helt annan känsla med kandaret, som om att han skärper till sig och blir mer arbetsvillig. Jag tränar för tränare med kandar men hemma rider jag oftast själv med vanligt tränsbett. Jag anser att bettet blir aldrig skarpare än handen som håller i det. Jag kan dock medge att jag tycker kandaret ser hemskt ut. 
 
 
Tävlar inte Ella för Årsta Runsten? :)
 
Ella tävlade för Årsta Runsten ja, men nu har hon bytt till Sällskapet Segersta Sportryttare! 
 
 
Måste bara fråga, varför sålde du Roxelina? :)
 
Jag hade haft Roxelina i 7år och kände att jag ville fortsätta utvecklas och skaffa en stor häst. För tillfället hade vi inte råd att ha 3hästar, knappt ha två, så behålla henne var tyvärr inte ett alternativ. Jag bestämde mig för att sälja henne så hon kunde komma till en familj som älskade henne lika mycket som jag och jag kunde fortsätta med min satsning! Förhoppningsvis får jag tillbaka henne som pensionär om några år, vi får se. Hon är min livskamrat.
 
 
 

Två bilder från idag

Bilder från träningen

Om ni undrar varför jag inte har bilder på Braven från idag så blev Sparkling orolig i transporten själv så min pappa var tvungen att beta honom bredvid ridbanan så han kunde se Braven. De är bästa kompisar.
 
 
 

träning på segersta

Imorse gick jag upp kl 6 för att hinna gör mig i ordning samt borsta, linda och lasta hästarna in i transporten för att vara på Segersta vid 10. Började med att träna Sparkling på anläggningens fina utebana. Samtidigt red deltagare från Mads kurs. Sparkly kändes fin från början, framme för skänkeln och alert men när vi hållt på ett tag så blev han väldigt trött.. antagligen för att det var både avsträngande träning och väldigt varmt. Detta resulterade att han inte lyssnade för mina framåtdrivande hjälper och speciellt inte för höger skänkel. Vi red igenom delar ur programmet MsvB:4: enkla byten & byten på kort diagonal, öppna längst halva långsidan - halvcirkel - sluta på medellinjen och skrittpiruetter. Dagens lärdom på Sparkling: jag ska knappt hålla i kandar tygeln, den ska vara så lös att den nästan glappar men den ska inte glappa.
 
Sedan var det dags för Braven. Han var helt magisk från början till slut. Lösgjord, känslig och positiv till arbete. Vi red en hel del förvänd galopp, ökningar i galopp för att checka att han var framme, skrittpiruetter, travökningar, öppna & sluta. Efter lite tjatande fick jag in  i huvudet att jag måste hålla i höger tygel mer än var jag gör om ställa mer åt höger i höger varv för att få igenom honom ordentligt. Jeannas ord: Han är i formtopp och jag har aldrig sett honom så fin. 
 
Nu på kvällen har jag varit hemma och tagit det lugnt och även varit ute på powerwalk i 1,5tim. Godnatt!
 
 
Elit allsvenskan - Laget

Elit allsvenskan började närma sig och vi rider omg 1 den 13september på Falu Ridklubb. Jäklar vilket lag Segersta har iår! Ella var bästa svensk på EM 2015 och tävlade NM 2015 och var i toppen på SM, Ellen vann SM 2015 och Evelina tog brons på SM 2015. Både Ellen och Evelina startade NM 2015. Jeanna Högberg är lagledare!
 
Laget:
 
Victoria Avellan Ryd - Brave Heart
Ella Viebke - Drink Pink
Ellen Hedbys - Indiana Joe
Evelina Söderström - Milady G
 
 Jag och Brave Heart
 
Ella Viebke och Drink Pink 
 
Ellen Hedbys och Indiana Joe (Foto: Tomina Maukonen)
 
 Evelina Söderström och Milady G 
 
 

Ny design!

Vad tycker ni om den nya designen? Det är bästa Erika Andersson som gjort den åt mig! Erika har gjort alla designer jag haft här på bloggen och jag blir extremt nöjd varje gång. Jag tycker att denna är magiskt fin!
 
Jag tyckte att det var tid för något nytt, speciellt eftersom Sparkling inte fanns med på den förra. Så nu kan ni läsa uppdaterade presentationer om mig och hästarna! Roxelina finns också med ♥ → → → →  

 
 

Elit laget

De senaste dagarna har varit fullt fokus på hästarna, släkt och vänner. Har hunnit varit med några "gamla" kompisar som jag saknat en massa! Vi har haft kräftskiva med en del av släkten i lördag & söndags. Hästarna går enligt deras träningsschema och igår blev det träning med bommar. 
 
Jag har även rensat och städat mitt rum och försökt göra fräscht. Dock har jag bara kommit halvvägs så idag måste jag fortsätta. Ikväll blir det träning med Sparkling för Helena och Braven ska tömköras.
 
Imorse fick jag även en förfrågan att vara med i ponny ELIT laget för Segersta. Självklart ställer jag och Braven upp! 
 
Förra årets Elit lag

Jag får aldrig semester

Direkt när jag kom hem från tävlingen i söndags så började jag må jätte dåligt. Det visade sig att jag fått matförgiftning. Under hela måndagen mådde jag såååååå dåligt, usch fy blä. Jätte hög feber, frossa, illamående, ont i magen. Idag har jag tillfrisknat och under kvällen var jag i stallet - där jag orkade rida Sparkling (halleluja!). Min snälla mamma hjälpte mig med stall "sysslorna".
 
Det var planerat att jag skulle åka till västkusten idag med min kompis Mira, men den mini semestern blev nu inställd pga att jag är sjuk. Ni kanske kommer ihåg förra hösten när jag skulle åkt till London med Mira? Då jag blev inlagd på sjukhus dagen innan vi skulle åka och mådde för dålig för att åka. Haha jag orkar inte, livet skrattar mig rakt i ansiktet.
 
När min odiagnostiserade sjukdom inte plågar mig så lyckas mitt immunförsvar faila med att hålla mig frisk. Livets ironi.
 
 

Video från tävlingen med Sparkling

Fick en förfrågan av en läsare om jag kunde lägga upp en video där jag red Sparkling. Självklart kan jag göra det! Så här har ni en video från senaste tävlingen där vi fick 72% i MsvC:2. Höj kvalitéen till max i HD - sedan se och njut!
 

Bilder - Tävling Karlstad Ridklubb

 

Tävling Karlstad Ridklubb

Lördag 8/8 - FEI Lagtävlan 
 
På framridningen var Braven otrolig fin. Ridningen från dagen innan gav verkligen resultat eftersom han var väldigt lösgjort redan från början. Han var framme för skänkeln och jag hade en riktigt bra känsla. Red som vanligt övergångar och massa tempoväxlingar. Vi red igenom delar från programmet och mycket förvänd galopp.
 
På banan blev han jätte spänd av någon anledning. Han var rädd för domarna, hörnen och gruset som stänkte upp på staketet. Jag försökte lägga ner honom och bara ligga på en volt och ställa inåt nere vid domarna för att han skulle slappna av. Det funkade inte. Så jag red igenom programmet på en väldigt spänd ponny som även inte tyckte om underlaget då det var jätte stumt. Vi fick missar som galoppinslag i travökningen, byten i förvända galoppen, skrittpiruetterna m.m. Detta har inte hänt på jätte länge på tävling, så självklart var jag extremt besviken. 
 
Domare H: 63.974%
Domare C: 65.513%
Domare M: 62.692%
 
Resultatet blev 64,060% och vi blev placerade 2:a.
 

Lördag 8/8 - FEI Mästerskap
 
Det blev en kort framridning på ca 30min då han redan var "framriden" från första klassen. Direkt när jag satt upp var han jätte fin igen!
 
Väl inne på tävlingsbanan så testade jag en ny metod för att få honom att slappna av: skritta förbi det läskiga och låta honom nosa på det vi hann. Han blev mindre spänd men ändå kände jag att han inte var med mig under ritten. Jag kände tydligt hur obekvämt han tyckte underlaget var. Exakt samma missar som vi gjorde under första klassen hände igen - galoppinslag i travökning, fastnade i skrittpiruetterna och byten i förvända galoppen. 
 
Jag var jätte besviken igen trots att denna ritt hade gett mig en bättre känsla än den första. Missarna som vi gjorde kostar så mycket när man är på denna nivå, man har inte råd med det. 
 
Domare H: 66.829%
Domare C: 62.805%
Domare M: 65.488%
 
Resultatet blev 65,041% och vi blev placerade 2:a.
 
 
 
Söndag 9/8 - FEI Ponnykür
 
På lördag kväll fick jag tillåtelse att gå några varv runt tävlingsbanan med Braven. Vi gick ett antal varv och han fick kolla på allt. Till slut slappna han av.
 
På framridningen var han super fin, igen! Vi repeterade samma framridning från dagen innan.
 
På banan var jag beredd att han skulle spänna till igen men icke. Han var jätte lugn och avslappnad. Mitt mål för ritten var att bara komma runt utan kostamma missar. Målet uppfyllde vi utan tvekan och jäklar vad fin han var! Jag vågade inte satsa i ökningarna och jag var övertydlig i förvända galoppen men det lönade sig! Jag var väldigt stolt och nöjd efter ritten. 
 
Domare H: Tekniskt 68.750%  Kontnärligt 71.000%  Procent: 69.875%
Domare C: Tekniskt 69,000%  Kontnärligt 70.000%  Procent: 69,500%
Domare M: Tekniskt 68,500%  Kontnärligt 70.000%  Procent: 69,250%
 
Resultatet blev 69,542% och VINST!
 
 
 
Söndag 9/8 - FEI Lagtävlan
 

Det blev en kort framridning på ca 30min. Värmde upp musklerna igen och red igenom delar av programmet.
 
På banan var han som klassen innan väldigt lugn och avslappnad. Dock var han väldigt trött men han kämpade på bra! Åskådarna tyckte inte han såg trött ut iaf. Det blev inga större missar men vi kunde ha gjort skirttpiruetterna bättre och andra små saker. Men överlag var jag jätte nöjd och han fick många klappar på vägen ut. 
 
Domare H: 67.179%
Domare C: 69.744%
Domare M: 68.846%
 
Resultatet blev 68,590% och VINST!
 
 

Bilder från tävlingen med Sparkling

 

Dagens selfie med Braven

Meeting Gripens Ryttarförening - Sparkling

Fredag - 31/7 - MsvC:1
 
På framridningen kändes han faktiskt rätt bra, förutom att vi lätt kom in i passage ibland. Därför gjorde vi många tempoväxlingar för att få fram honom. Klassen var försenat 15min så eftersom tävlingbanan/collectingring var långt från framridningen så hann han tappa all framåtbjudning. Collectingring bestod av bara lera så kunde inte göra annat än skritta.
 
På banan dog han. Jag höll även en för hög form vilket gjorde att han tappade ännu mer framåtbjudning. Hela travdelen bestod av passage. Enkla bytena blev nästan tvärnit och ökningarna i galopp var inte bra. Desto mer jag la på skänkeln för att få fram honom desto mer ville han uppåt - inte framåt. Hela programmet gick i ultra rapid. 
 
Resultatet blev 63,191%. 
 
Domarens kommentar: "Rörlig & många kvalitéer men brast i sin bjudning idag & trampade väl mkt uppåt istället för framåt. Passa att traven inte blir passageartad."
 
 
Lördag - 1/8 - MsvC:2
 
På framridningen kändes han verkligen som Sparkling. Avslappnad men ändå rörlig och elastisk. Hade en riktigt fin känsla! Denna klass befann sig i ridhuset så det var jag väldigt glad över.
 
På banan hade jag gett mig f*n på att jag inte skulle rida passage genom tavdelen och att han skulle svara framåt. La honom lite lägre i formen och fokuserade på framåtbjudningen. Det funkade alldeles utmärkt och ritten flöt på bra. Jag red dock fel och skittpiruetterna var inte de bästa heller.
 
Resultatet blev 72,0% och vi blev placerade som 3:a. Vi fick vår första 9:a på ett enkelt byte!
 
Domarens kommentar: "Trevligt ridet + visat på fin häst. Skulle dock ha ngt högre självbärig nacke."
 
 
 
Söndag 2/8 - MsvC:2
 
Jag och Sparkling kände oss sega när vi red fram. Dock var han lika fin som dagen innan, bara något trött! Denna klass gick ute på utebanan, så vi matcha att jag kom direkt in på banan när jag gick ner från framridningen.
 
På banan blev det missar i skrittpiruetterna, förvända galoppen, mellanskritten och en övergång till trav från galopp. Ryttaren var lite slarvig med sin ridning men Sparkling var riktigt fin!
 
Resultatet blev 69,111% och vi blev placerade som 3:a, igen! Procenten blev högre än vad jag hoppats på så jag var jätte nöjd. Vi hade över 10st åttapoängare i protokollet! Missarna var väldigt kostsamma tyvärr.
 
Domarens kommentar: "Flott häst med härlig rörlighet & elasticitet. Tappar lite bjudning stundtals men var riktigt fin däremellan!"
 
 

RSS 2.0