15dagar kvar!

Idag hopptränade jag med Braven - jäklar vad roligt det var! Det blev mycket markarbete med bommar på marken i början men i slutet hoppade jag en bana och några hinder låg på 110cm (bra för att vara mig som blivit en feg dressyrtant). Braven tyckte att det var hur roligt som helst, så detta kommer vi göra om snart. Tyvärr finns inga bilder eller film från träningen. Next time I promise! På lördag kommer jag eventuellt vara med på hoppträningarna med Sparkling, det kommer bli intressant att se hur han sköter sig men sjukt kul så han också är en hopptalang --> som Braven. 
 
Nedräkningen till SM har börjat. 15dagar kvar! Fram tills dess vill jag hålla Braven mjuk och glad. Nu är det fullt fokus och mycket mental träning för min del så jag kommer kunna prestera. Jag tränar min själv i princip varje dag nu också med jogging/powerwalk. Braven är i formtopp och jag känner mig frisk. Nu är det bara TRÄNING & FOKUS
 
Förresten, jag och pappa köpte ett kandar från Dyon häromdagen och det visade sig vara väldigt stort på Sparkly. Blev otroligt besviken och ledsen, men det enda vi kan göra är att beställa ett nytt i storlek cob och det kommer ta några veckor. Fast igår kom jag ihåg en sak - jag hade faktiskt ett kandar på Roxi under en tid och jag hittade det i garaget igår. Det passade Sparkling perfekt och det bästa är att jag har en del av Roxelina med mig ♥ Jag kommer dock beställa ett nytt dyon också! hihi
 
 

Typical Sweden

 
 

British people when we have sunny weather...

Posted by Dylan Evans on den 30 juni 2015

FEI PONNYKÜR

Dagen började med att jag och pappa åkte till Lyckås Ridsport och köpte ett kandar åt Sparkling. Det blev ett lackat Dyon, det ska jag inviga imorgon (oj.. idag menar jag). Sedan bar det av till stallet för att göra Brave Heart i ordning inför tävlingen. När han var ren och fin så packade jag in all utrustning och annat i transporten. När jag och pappa satte oss i bilen så insåg jag att mitt turarmband var borta från min arm och låg inte i mina fickor... jag kastade mig ut ur bilen och leta/kasta runt saker i panik samt skrek att jag inte kunde starta utan det. Det slutade med att jag fick åka utan det. Min syster sa detta till mig som gjorde att allt kändes bättre: "Vickis, din mentala styrka sitter inte i ditt armband. Det är i DIG som din styrka sitter". Det kanske låter fånigt att jag stressade upp mig så över ett materiellt ting, men detta armband betyder mycket för mig och jag har haft det i många många år nästan varje dag. Detta kan jag jämföra med Stefan holm som allltid behövde stryka händerna över ansiktet x antal gånger, annars visste han att han inte skulle kunna hoppa högt. Mitt magiska grej är mitt armband. 
 
När vi kom fram till tävlingsplatsen träffade jag mängder av vänner som jag inte träffat på ett tag, så det var grymt roligt! Sedan var det sound check så jag fick bestämma volymen på min KÜR musik. Jag väljer alltid att ha musiken åt det låga hållet för att minska risken att Braven ska flippa haha. 
 
Vid 19.30 började jag rida fram. Skrittade ungefär i 15-20min (först på långa tyglar för att sedan arbeta i kortare form där jag ställde, böjde och flytta för skänkeln) och började därefter att jogga honom i låg och rund form längst fyrkantsspåret i alla gångarter. Efter en kort paus var det dags att "väcka" honom och korta upp formen. Red i genom alla vägar och rörelser ur vårt kür program. Han kändes lite för het så försökte lugna ner honom. Precis när vi kom in på banan blev han rädd för sanden som stänkte upp på dressyrstaketet.. suck. Detta gick bort förvånadsvärt snabbt bort. Travdelen i programmet kändes helt okej och galoppdelen var lite sämre. Skrittpirutterna var kaos och avslutningen blev adrupt, han gjorde lite som han själv ville där. Jag hade ingen bra känsla alls genom programmet, han var för "på" och riktigt mellan hand och skänkel. Han väntade inte på mig, 
 
 
Domare H: 66,500% "Pampig ponny! Önskar lite mer flyt."
Domare C: 74,250% "Pampig och rörlig ponny! Blir ibland något överilad"
Domare M: 65,625% "Trevlig ponny som blänker till ibland"
 
 
Resultatet blev 68,790% och vi blev placerade som 2:a (endast 3p från vinst). Jag tycker att resultatet vi fick var otroligt mycket högre än vad min känsla sade mig. Detta fina resultat fick vi trots dålig känsla och jag vet att det finns mycket mer kapacitet till förbättring. Fick så många fina kommentarer om vår ritt och min fina underbara ponny, tack! Det är något speciellt med min lille Brave Heart ♥
 
BTW när vi kom hem så hittade min pappa mitt turarmband precis utanför stallet i gräset. Mitt liv är räddat! Haha skämt osido, jag kan ju faktiskt prestera utan det. ;D
 
 
NU TAGGAR VI INFÖR SM!
 

Det här är eliten

SHIT vad jag är fullproppad med inspiration efter 5dagar på Segersta. Efter åtta ridpass med antingen Jeanna eller Mads och ett yoga pass så skriker min kropp av träningsverk och skavsår. Jag har fått en helt ny syn på dressyr och min egen ridning. 
 
Dag 1: Kom till Segerstas fina anläggning redan på söndag förmiddag, först av alla kursdeltagare. På eftermiddagen tränade jag båda för Jeanna - hästarna precis efter varandra så det var bara att sitta upp, sitta av, sitta upp och sitta av. Hästarna kändes lite stela och inte riktigt framme för skänkeln, detta blev bättre mot slutet.
 
Dag 2: Träna Braven för Mads. Fokuset låg på att hans kulle vara framme för skänkeln, för vanligtvis blir han arg när han själv inte får bestämma tempot. Hela anläggningen eka när han ropa "öka, öka, ökaaaaaa". I slutet av passet blev han bättre men inte helt bra. Mads tyckte att han hade utvecklats något enormt sedan han såg honom senast, vilket var grymt roligt att höra! Sparling tränades för Jeanna där vi gjorde mycket speed control på min lata och starka häst. Han blev kvickare i slutet och mycket bättre i handen.
 
Dag 3: Träna Sparkling för Jeanna, hon lånade ut ett kandar till oss eftersom jag själv inte äger något än. JÄKLAR vilken skillnad det blev, han "skärpte" upp sig och blev otroligt fin. Vi tränade byten detta ridpass.. först var det bara ett galoppombyte, sedan i vart femte, vart fjärde, vart tredje och till sist i vartannat. Jag som aldrig gjort detta förut blev helt lyrisk - det bara lyste av mig av glädje. Detta var bästa passet på Sparkling hittils. Braven tränades för Mads igen och slitet under dagen innan lönade sig verkligen! Det blev en del "öka, öka, ökaaaaaa" men han svarade jätte bra för skänkeln samt hade super bra och stadig form.
 
Dag 4: Endast Sparkling blev tränad denna dag. Vid kl 7.15 för Jeanna. Det blev en tidig morgon för hon skulle åka till Danmark och hjälpa några elever på NM. Jag kände på Sparkly att han hade träningsverk men han tog ändå i för kung och fosterland i slutet. Med Jeannas hjälp fick vi fram en otrolig trav ur honom. Lite piaff och pasage gjorde vi också lite omedvetet haha. 
 
Dag 5: Endast Brave Heart blev tränad för Mads. I början gjorde vi mycket lösgörande som han tyckte skulle vara den perfekta uppvärmningen för Braven. Det var mycket ställa, låg och rund form, övergångar och ut i hörnen. Sedan kortade jag upp honom och gjorde några tempoväxlingar i galopp som han svarade super bra på på. Vi red igenom vårt Kür program och Mads tyckte det var ett väldigt komplicerat program men riktigt riktigt bra! 
 
 
Under dessa dagar hölls två clinics som var väldigt lärorika. Mycket handlade om att ryttare idag ger sina hästar för lite beröm, för det enda som motiverar hästen är just beröm. På den sista clinicen sa Mads något som verkligen satt sig på min hjärna: "Jeannas häst Dan Brown är en bra häst. Den har bra gångarter och dess kropp är bra byggd. Dock har den inget out of the ordinary. MEN Jeanna tror verkligen på den hästen och är övertygad om att den kommer bli jäkligt bra. Just därför kommer hon lyckas med den. För att hon tror på honom." Jag tyckte det var väldigt inspirerande, att om man tror på sig själv och sin häst tillräckligt mycket så kan man lyckas. 
 
Det här är eliten - the best of the best. Det finns en anledning varför de har så många framgångar. Jag är stolt att kalla dessa två mina tränare och att tävla för Segersta Sportryttare. Efter dessa dagar har jag blivit påmind att dressyr är otroligt vackert och det är fan det roligaste jag vet. Nu är jag ännu mer motiverad att lyckas --> mot toppen!
 
 
 
 

Kurs på Segersta
Midsommar

Midsommar idag då! Vädret är inte riktigt på topp men jag är glad ändå. Min dag kommer först spenderas i stallet, sedan göra midsommarkransar med min syster (har inte gjort det sedan jag var pytte liten - har inte heller varit hemma på midsommar på flera år) och sedan blir det grillfest med mina gamla klasskamrater. 
 
På lördag måste jag packa massor eftersom på söndag morgon bär det av till Segersta med båda hästarna för träningsläger. Herregud vad jag måste packa... täcken, träns, sadel, lindor, paddar, grimmor, ridstövlar, sporrar, spö, borstar, ridkläder och mycket mycket mer. Det ska regna också så massa vattentåliga kläder till mig och hästarna ska också med. Tur att träningarna i så fall är inne i fina ridhuset *happyface*.
 
Jag kommer uppdatera er varje dag om träningarna och eventuellt om teorin/clinic. Kameran kanske kommer följa med så då jag hoppas någon kan ta foto på mig under träningspassen, annars får ni se bilder på andra ekipage. Ni kommer iaf få små uppdateringar med olika bilder från mobilen. 
 
GLAD MIDSOMMAR MINA UNDERBARA LÄSARE
 
Jag och Braven tränar för Mads på Segerstas fina utebana 2012

STUDENTEN 2015

 

träningsläger

Heyy på er! Allt bra med er? Med mig är det super, jag lever kvar i min "student bubbla" och njuter av min ledighet. Allt jag gjort under de senaste dagarna är: stallet, äta, sova och sola. I och för sig är jag i stallet minst 5timmar per dag (brukar bli några timmar till på det hihi).
 
Idag var det träning för Helena Reje (tränade för henne i söndags också). Braven har varit lite stark och motspänstig under de senaste dagarna men under träningen så fick vi loss alla spänningar och han blev riktigt fin. I slutet kände jag verkligen igen min fina guldponny! Sparkling kändes lite tung i handen och jag fick inte helt igenom honom själv, så jag lät Helena sätta sig upp och ta igenom det åt mig. Jag tycker det är otroligt bra att ha en duktig ryttare som kan hjälpa en när man själv får problem! När jag satt mig upp igen sedan så var han grymt fin. Nu kan jag fortsätta på den känslan de kommande dagarna. 
 
På söndag åker jag iväg på träningsläger med Sparkling och Brave Heart på Segersta. Där kommer jag ha träningar varje dag för Jeanna/Mads och ha teorilektioner. Jag och hästarna kommer bo där i 5dagar. Det kommer bli väldigt intensiv och nyttig träning! På lördag nästa vecka kommer jag och Braven tävla KÜR på Gripen för genrep inför SM (där vi hoppas få rida finalen!). 
 
 

BÄSTA VECKAN NÅGONSIN

Detta har hänt denna vecka som gjort denna vecka den bästa någonsin:
 
  • Jag tog STUDENTEN
 
  • Jag och Sparkly vann överlägset på 71,915% i vår andra tävling tillsammans.
 
  • Jag hade min studentmottagning där mina närmsta kompisar och några släktingar kom för att fira. Rolig och lyckad kväll med skratt och god mat. 
 
  • Jag fick mina rödbruna ridstövlar äntligen efter över 6månaders väntan!
 
 

Tävling med Sparkling

Min och Sparklings debut på tävlingsbanan var förra helgen (6/6). Det var på ett ställe jag aldrig varit och jag kommer aldrig åka dit igen. Vägbeskrivningen var fel, framridningsbanan var inte riktigt fixad (tävlingsbanan var stor och bra underlag) och jag tyckte domaren låg mycket mycket lågt, den som vann hade endast 64%. Jag och Sparkly gjorde en helt okej ritt men med en hel del kommunikationsmissar. Poängen låg mellan 0-8, vi tappade mycket på att få 0poäng på en övergång "samlad höger galopp - samlad trav - samlad vänster galopp". Jag var nöjd med ritten och jag red med ett leende på läpparna hela tiden. Resultatet blev 58,08%. Min första tanke var: WTF. Ritten var värd rejält mycket mer och vi skulle definitivt fått ett kval till MsvB. Jag tänker ALDRIG åka dit denna domare dömmer igen. Hon skrev att han var "hackig" i sina rörelser, det är han verkligen inte. Jag var väldigt besviken över resultatet, skulle helst velat åka hem utan att ha sett det för det förstörde min känsla lite. Ibland hatar jag bedömnings sporter. Denna domare skrev ingenting positivt och var överdrivet snål. 
 

 
Min och Sparklings andra tävling tillsammans var igår (13/6) på "hemmaplan", vilket är på min klubb Segersta. Dock hade Sparkly aldrig varit där förut. Jag fullkomligt ÄLSKAR denna anläggning: underlaget, människorna, omgivningarna, domarna de tar dit m.m. 
 
När vi gjorde i ordning honom inför framridningen så sprack min sadelgjord... det har aldrig hänt mig förut så jag hade ingen extra med mig därför sprang jag in i stallet och lånade en. Detta gjorde att min tid till att rida fram blev ganska mycket kortare än tänkt. På framridningen var han lite loj men mjuk och fin i handen. Så gjorde massa övergångar och tempoväxlingar som är standard. Red igenom delar ur programmet och satt tryck i honom. 
 
På banan känns det som han växer två storlekar för han vet att "det är nu det gäller". Plötsligt var han i uppförsbacke och framme för skänkeln. Under denna ritt hade jag ett leende på läpparna igen! Man känner att han tycker detta är lika roligt som jag för han får sådan POWER. Jag var riktigt nöjd över ritten trots att han blev lite spänd i skritten, slutorna blev dåliga och vi inte fick till de där övergångarna "samlad höger galopp - samlad trav - samlad vänster galopp" nu igen. Jag visste att denna ritt skulle räcka till ett kval till MsvB men med tanke på hur lite procent vi fått under första tävlingen var jag osäker. Pappa kom gående lite snokörat mot mig med protokollet (jag kan inte kolla på Equipe = blir för nervös och tror det ger otur haha) så jag trodde att resultatet var dåligt. Resultatet blev 71,915% och VINST. Nästan 7% från tvåan. Detta fick vi trots två 5poäng i protokollet. Känns som vi fick visa vad vi gick för denna tävling - efter ca 4veckor tillsammans. 
 
Fick oerhört många fina kommentarer för min fina häst, från domaren, skrivaren, Mads och fler.  Gud vad glad jag blev! Kommentarerna var: "Jäkligt fin häst", "Otroliga gångarter", "Han har inte bara en riktigt bra gångart utan han har tre" m.m. Nu är vi taggade till att ta nästa kval till MsvB. 
Denna häst ♥

VINST på 71,9% i MsvC:1

Finaste Sparkling ✨Mina fina killar
Hopp med Sparkly

Träningen för Helena blev inställd i onsdags och nästa onsdag.. förstår ni hur besviken jag är eftersom jag inte kunde träna förra veckan med Sparkling pga att han tappat en sko. Så nu blir det inte träningn på jätte länge om vi inte åker hem till Helena eller Jeanna. Behöver verkligen träna! Jag behöver träna och lära mig! 

 

Idag var Sparkling riktigt jobbig. Kände hur mitt humör sjönk till botten - därför satt pappa upp en sockerbit jag kunde hoppa över. Jag har aldrig hoppat honom tidigare så idag var första gången, och det gick jätte bra! Han tyckte det var superroligt = massa bocksprång. Efteråt blev han otroligt mjuk och fin i sidorna samt bra påskjut. Med alla hästar jag har haft så har jag kunnat lösa en massa problem med hoppning. På tisdag kanske vi är med och tränar i hopp gruppen? Vem vet. 

 

Braven har en lugn vecka denna veckan, bara promenader, skritt och jogging. Imorgon bitti ska vi rida en mysig tur i skogen! Sparkling ska ridas ett lösgörande pass eftersom vi ska tävla på lördag. Jag ska gå på en studentmottagning på eftermiddagen och på kvällen ska Sparkly tvättas och utrustningen putsas.

 

 

Min data är lite konstig just nu och vill inte klistra in videoklippet jag tänkte visa er, men vill ni se så kan ni klicka på denna länk: http://play.videofy.me/v/10373922


Dagens inspoMittbena 🙌Startlistan till lördag

Startlistan till tävlingen på lördag har kommit ut och jag & Sparkling startar som nr 8 i klassen (fel tid i starlistan). Detta får gå som det går, jag har inga höga krav. Det ska bli riktigt roligt att visa min fina häst!
 
 
 
 
Fick en kommentar från en tränare i ridhuset idag när jag red Sparkly. Hon visste vem han var och hon frågade om han är snäll osv. Jag svarade "han är snäll som en nallebjörn. Den perfekta första stora hästen" och hon svarade mig och sa "han är nog mycket mycket mer än så". Detta gjorde min dag kan jag säga. Jag kan knappt tro det själv att en sådan fin häst med otrolig kapacitet är i min ägo. Han är den där kolsvarta hingsten man drömmer om (förutom att han är valack nu haha). Jag är lyckligt lottad. 
 
 Bild lånad från Jennifer Svensson

upplägget för en skadefri häst

Jag undrar vad du tror är det bästa upplägget för en så skadefri häst som möjligt? 
Jag drömmer om att köpa mig en fin dressyrhäst när jag blir lite äldre och har ett stabilt jobb. MEN, är så rädd att hästen ska bli skadad eftersom man hört så många tråkiga historier.. En grej jag tänkt på som jag kommer prioritera är att röntga stor del av hästen så att den inte bär runt på något som skulle kunna vara avgörande för att den inte kommer hålla för träning/tävling eller inte.. Hur tänkte du kring Sparkle? 
Hade varit kul om du tog dig tid och svara :)
 

När jag köper en häst MÅSTE den ha gått igenom en besiktning. Brave Heart och Sparkling blev röntgade och besiktigade innan jag köpte dem (49st bilder togs på Sparkly överallt exempelvis rygg, ben, nacke osv. Vanligaste röntgen är exportröntgen). Köper du en dyr häst måste den vara besiktigad och röngtad för att du skall kunna försäkra den högt. 
 
Vilken häst du än köper så kommer du vara rädd att den ska skada sig, men man blir självklart extra paranoid om man äger en häst som har ett högt värde. Jag låter först och främst mina hästar gå ensam i hagen men de har kompisar runt om som de kan nosa på. Sparkling har boots på alla fyra hovar i hagen eftersom han är lite klumpig och trampar på sig själv. Braven brukade ha benskydd hela tiden, men nu är han lite "lugnare" i hagen (förut kunde han råka sparka sig själv) så nu kan han gå utan. Dock brukar han ha benskydd de första dagarna när han står bredvid en ny häst. Mina hästar går i normal stora gräshagar.
 
Upplägget för en skadefri häst är nog inviduellt. Braven till exempel har inte sådan hårt träning som ni kanske tror: han tränar dressyr 1gång per vecka för tränare, skrittas ut i skogen/promenad 2ggr per vecka, jogging med fokus på lösgörande/bomtränar/småhoppar 4ggr per vecka. Alla pass förutom träningen för tränare är nästan aldrig mer än 30-40min. Detta är ett ganska typiskt veckoschema för Brave Heart, med åren har jag lärt mig honom och vet hur han gillar att tränas samt hur jag håller honom "hel". Sparkling håller jag fortfarande på att fundera hur jag ska lägga upp träningen, men det är nog ungefär lika. Mina hästar har också lugnare perioder speciellt efter tävlingsperioder eller på vintern, men de vilar aldrig helt utan joggas/skrittas/går promenader. Pappa brukar skämta och säga att jag låter mina hästar "vila sig i form".
 
Har mina hästar gått ett hårt pass - då sköljer jag av benen med kallt vatten och strech är bra. Naturligt sätt är det bästa sättet. En tävlingshäst är en atlet och ska behandlas som en idrottsman. Rätt foder och rätt träningsupplägg (varierad träning!) kan vara nyckeln till mycket. Ett smart tips kan vara att ta hjälp av din tränare för att lägga upp detta. Årligt veterinärkoll är också ett hett tips!
 
Mina hästar är otroligt bortskämda, de får godis i form av äpplen, morötter och hästgodis varje dag. Jag pysslar och myser med dem hur länge som helst för att de ska känna sig älskade. Varje dag ser jag till att de är rena, att deras täcken/boots/benskydd är hela, att de har rent vatten, har ren utrustning, jag känner igenom hela hästarna för att försäkra mig om att allt är okej. Jag älskar mina hästar och de är min prio nr 1 i mitt liv, deras hälsa och lycka är viktigast för mig. 
 
Jag gör allt jag kan för att minska risker för skador och för att deras hälsa ska vara bra, sedan kan jag bara be till gud och hoppas på ingeting händer.
 
 


RSS 2.0