Tack Brave Heart

 
 Mina dagar tillsammans med Brave Heart har nu lidit mot sitt slut. Det har varit hjärtkärade i veckor och speciellt när jag kunde börja räkna ner dagarna på mina fingrar. Det har varit svårt att se in i hans vackra ögon och veta att han snart skulle lämna mig. Jag har kramat om hans hals, jag har pussat på den där rosa mulen och jag har tryckt näsan mot hans päls. För vad skulle jag ha gjort - när jag visste är dagarna var räknade?
 
Jag ville ha en evighet med denna häst men jag gjorde ett val: att låta honom få göra det han älskar så att han en dag kan nå sin fulla potencial. Är det inte ett ordspråk som brukar låta "Om du älskar någon släpp den fri".
 
Efter fem år så är han inte min längre och det får mitt hjärta att brista. Det är svårt att bearbeta det som hänt och gråten sitter fortfarande i halsen men jag försöker vara stark för honom, för de nya ägarna och för mig. Men tanken att jag inte kommer få se hans busiga blick när jag kommer till stallet, att jag inte kommer få känna hans gjädjesprång, att jag inte kommer gå in på tävlingsbanan tillsammans med honom igen och inte kommer få dela mer minnen med honom. Det gör ont. Men det glädjer mig också att han nu har en ny liten ryttare som får uppleva detta med honom. Så även fast min och Bravens saga tar slut så har deras just börjat. Denna tjej är nog lyckligast världen och de kommer snart glänsa på tävlingsbanorna som vi gjorde. Det är jag övertygad om. 
 
 
Svenska Mästerskapen 2012, Svenska Mästerskapen 2013, Svenska Mästerskapen 2014, DM Brons 2014, Elitallsvenskan 2014, Lag-SM 2014, Svenska Mästerskapen 2015 där vi vann B-finalen, DM GULD 2015 Elitallsvenskan 2015 och Lag-SM GULD 2015. Vi har haft många vinster upp till ELIT nivå i dressyr och tagit en guldmedalj på SM där vi blev belönade med RF Mästerskapstecken.
 
Vad mer hade jag kunnat drömma om? 
 
 
 
 
Jag är så tacksam att jag fick uppleva denna resa med Braven. Han tog mig till toppen och fick mina drömmar att slå in. Han äger mitt hjärta. En bit av honom kommer jag alltid bära med mig för det han har gett mig är ovärderligt. Han har givit mig vänskap och han har givit mig kärlek. Detta var ett hejdå inte ett farväl. Jag har alltid älskat Braven men jag insåg inte hur pass stark denna kärlek var tills han inte var min längre. Smärtan är ett tecken på hur mycket jag älskar honom och därför vill jag inte ta bort den. Tack Brave Heart - Min älskade guldponny. 
 
 
Together forever, never apart, maybe in distance but never in heart.
 
 
 
 

Fotografering del 4

Fotograf: Sanna Svensson
 
 

Fotografering del 3

Fotograf: Sanna Svensson
 
 

SM U25 DRESSYR

 

Äntligen! Det är sådant stort hopp att gå från Young Rider till senior klasser och försöka ta sig till toppen. Det här kommer göra det mer motiverande och roligare. Jag har två år som young rider kvar sedan blir jag U25 och tävlar förhoppningsvis de klasser som krävs för det SM:et. Detta kommer göra att det inte är lika stort kliv upp till senior senare och kan fajtas även där. Jag vet inte hur det är i hoppningen, om det finns U25 där? Men detta var ett superbra beslut av ridsportförbundet för ridsporten. Satsa på ungdomarna!
 
Vad tyckte ni om detta beslut?

Fotografering del 2

Fotograf: Sanna Svensson
 
 

Fotografering del 1

Fotograf: Sanna Svensson
 
 
 

Tävling Strömsholm

Jag antar att en del av er redan har sett på instagram/facebook hur det gick på årets sista tävling igår. Jag och Sparkling tävlade en MsvB:4 på Strömsholm. Vi startade som nr 2 i klassen och red kl 15.18. På framridningen försökte jag leka fram den där underbara känslan vi hade på Helena Reje träningen i onsdags genom att rida lite likadant. Skäkelvikningar, öppnor & slutor i galopp och trav med olika tempon och form. Red några cerpentinbågar för att lösgöra honom innan jag började göra skänkelvikning i galopp på diagonalen till medellinjen där jag red rakt fram gjorde byte. Sedan från förvänd galopp (få lite "stutsig" galopp och uppförsbacke känsla) → byte. Ca 10-15min innan start spände vi bågen och han behöll sin härliga energi. Det kändes som vi var samspelta och jag hade hittat dragläget. 
 
När vi kom in på tävlingsbanan fick han syn på juldekorationerna och kastade han sig. Så i det hörnet red jag igenom x antal gånger innan start. Under programmets gång fick jag ställa som tusan i det hörnet. Vi gjorde bra uppridningar, skolor, byten och enkla byten. Två av travlägningarna blev lite misslyckade (bland annat tappade jag stigbygeln i den ena haha), skrittpiruetterna var kastastrofala och ryggningen blev inte bra alls. 
 
Direkt efter ritten fick vi en jättefin kommentar från en medtävlandes mamma som tyckte vi hade sådan fin harmoni tillsammans och det värmde mitt hjärta. Blev överöst med fina kommentarer från andra tävlande och föräldrar om hur otrolig min häst är. Jag finner inga ord längre..Tack så hemskt mycket. 
 
Jag var nöjd över ritten, för det som var bra var VÄLDIGT bra. Vi hade några dyra missar så jag trodde inte vi skulle få så bra procent men jag hade fel. Resultatet blev 66,522% och vi vann klassen! 
 
Tack till Strömsholm för en välorganiserad tävling med trevliga funktionärer, bra domare och superfina priser!
 
 

Träning och fina kommentarer!

Igår var det onsdags träning för Helena Reje! Började med Braven som vanligt och shit vad fin han var. Först gjorde vi sperpentinbågar i galopp med små tempoväxlingar och varierad form för att lösgöra honom. Därefter började vi med samling i både galopp och trav. Dessa gjorde vi både på volt, 3kvartslinjen och diagonalerna. Vi avslutade med öppnor och slutor i trav. När jag la ner honom i galopp sedan kände man hur han arbetade från bakbenen ända fram till bettet och hans kropp var helt lösgjord. Älskar när han blir så för då vill jag inte sluta rida. Min lilla svenska mästare. ♥
 
Jag fick en underbar kommentar av en i stallet som red samtidigt som oss: "Dina övergångar är helt otroliga och din ridning.. Det är bara att se och lära".
 
 
Därefter var det Sparklings tur. Först gjorde vi skänkelvikningar i lättridning där jag skulle göra växlingar mellan att samla lite lätt och fram i arbetstrav. Sedan gjorde vi slutor i nersittning där jag skulle göra samma sak med tempoväxlingarna. Vi gjorde samma sak i galopp i slutor och öppnor i trav fast då med växlingar mellan samlad trav/galopp och ännu mer samling. Sedan arbetade vi på volt med förskuten bakdel (typ sluta) där jag varierade samlingen så vi till slut fick piruettkänsla. Vi gjorde också helt otroligt fina byten (jag har börjat få kläm på det där nu!). Till slut var dragläget verkligen a piece of cake! Vi kunde göra alla möjliga övergångar och växlingar i tempot utan problem. När han blir så ärligt framåt så kan man bara "sitta där" och slappna. Detta var helt klart en av de bästa träningarna vi har gjort. Den känslan kan man leva på länge!
 
Fick även jätte fin kommentar från en annan i stallet: "Jag vet inte hur mycket jag kan tillägga men jag måste bara säga att du och Sparkling har sådan harmoni tillsammans. Sparkling är så otroligt pampig och häftig."
 
 
Sånna små kommentarer kan verkligen göra ens dag och värma ens hjärta!
 
Foto: Sanna Svensson

HOW LUCKY AM I TO HAVE SOMETHING THAT MAKES SAYING GOODBYE SO HARD.

 
Foto: Sanna Svensson

Fotograf Sanna Svensson

I torsdags förra veckan så var Sanna Svensson hos mig och hästarna på Sunby gård för att fotografera oss! Ni kan klicka HÄR för att komma till hennes facebook sida och klicka HÄR för att komma till hennes hemsida. Visste ni att Sanna har fotat mig och Roxelina på flera Fjord-SM? Jag kan varmt rekommendera denna tjej som tävlingsfotograf och till privat fotografering. Hon tar sagolika bilder och är en väldigt ödmjuk och trevlig person!
 
Nu får ni ett litet smakprov från fotograferingen! 
 
 

Träning för Anna Blomgren

Idag tränade jag och Sparkling (eller "Sparris" som vi i stallet kallar honom just nu) för Anna Blomgren på Tuna Gård. Det är första gången jag tränar för henne så det var väldigt intressant och roligt att få nya synvinkar och övningar. Anna har jobbat hos Blue Hors Stud, Andreas Helgstrand och nu hos Tristan Tucker i Holland.
 
Först arbetade vi mycket med hans galopp kvalite genom att göra tempoväxlingar. Det var inte samlad galopp → ökad galopp utan mer öka aktiviteten när jag la till skänkeln. Jag fick lära mig en läxa att inte släppa ut honom så han blir lång i formen i växlingarna. Jag måste hålla kvar, få under bakbenen och få honom i uppförsbacke. När jag ökar tempot ska han växa uppåt. Efter ett tag började vi lägga in öppna & sluta i galopp. Sedan gjorde vi skänkelvikningar in till medellinjen ungefär för att sedan rida rakt fram och göra ett byte. Detta var för att förbereda bytena ordentligt och få bogen fri inför den nya galoppen. Det är en grym övning att förbereda ett byte! I skänkelvikningen ska hästen svara för ordentligt för den flyttande skänkeln (man flyttar tills hästen lyssnar och det kan ta allt mellan några galoppsprång till flera diagonaler) och sedan fångar man upp på yttertygeln och rider rakt fram innan man räknar in bytet 1-2-3
 
Till sist tog vi traven där dragläget alltid har varit det svåraste för mig. Men jag fick ett super bra tips som fungerade utmärkt på Sparkling. Man rider lätt öppna längst spåret och varje gång jag känner att vi tappar takten så petar jag till med innerskänkeln tills jag får den reaktion jag vill ha (brukar ta några steg) och då slappnar man av. Det jag vill att han gör i detta läge är att han har tar i med inre bakben. Anna förklarade det som att man lurar hästen lite eftersom när inre bak är aktiverat så följer yttre bak med också. Detta skapade ett väldigt bra flyt och takt. 
 
Anna tyckte jag hade en väldigt fin häst, vilket alltid är trevligt att höra! Jag berättade om vårat mål inför 2016 vilket är att rida YR SM och det trodde hon inte skulle bli några problem. Puuuuhh!
 
 
 

Sparris på träningen för Anna Blomgren idag! 🌱

Ett filmklipp publicerat av Victoria Alina Avellan Ryd (@victoriaavellanryd) Nov 15, 2015 kl. 12:31 PST


Je envoie mon amour pour toi Paris.

Vad är det som händer med världen? Hur kan någon förlora sin humanitet på detta sätt? Jag är ledsen, chockad och arg på mänskligheten. Je envoie mon amour pour toi Paris et toutes les personnes impliquées. La violence et la haine ne sont pas la solution .
 
 
 
 

Näthat är mobbing på internet

Jag blir så arg på människor. Jag blir arg på personer som måste trycka ner andra på grund av deras egna avundsjuka. Jag blir arg på denna värld för att näthat existerar. 
 
Jag öppnade mobilen och såg att någon börjat följa mig på instagram. Instinktivt öppnade jag appen och blev nyfiken på vem. Nu tänker jag inte säga vad kontot hette för att ge denna person uppmärksamhet för det är precis det hon/han vill ha och det är det minsta man bör ge. På detta konto hittar jag bilder på mina vänner och text som är skriven med rent hat.  
 
Varför måste människor sprida hat? Hemska ord som sårar oss även fast vi ibland inte vill erkänna. Varför kan man inte sprida kärlek? Ge komplimanger, peppa varandra och uppmuntra alla att följa sina drömmar.
 
 
Jag var själv utsatt för näthat för några år sedan. Jag låtsades som jag inte tog åt mig även fast jag var djupt sårad och förtvivlad. De sa att jag inte var tillräckligt bra för lyckas inom ridsporten, att jag var en djurplågare som slet och sparka min häst och förstörde mina hästar. Varför trodde ingen på mig? Varför sa personer dessa hemskheter om mig? De kände inte inte mig och hade ingen anledning att "hoppa" på mig.
 
Om jag fick ändra något i det förflutna så skulle jag aldrig skaffat en blogg. Men nu är jag jag här och jag kan ge alla som skrev förjävliga saker om mig och som inte trodde på mig en hästspark i arslet för jag har bevisat dem motsattsen. Jag är stolt över vad jag åstakommit i min tävlingskarriär och över min hästhållning. Ingen kan säga något som kommer förändra det. 
 
 
De personer som skriver näthat mår oftast inte så bra själva eller förtärda av avundsjuka. Att kränka, förolämpa, såra och förödmjuka andra är inte lösningen på problemet. Det är bara sorligt och jag tycker synd om dem. Men trots att jag förstår anledningen till varför så har jag svårt att förstå hur en människa kan bli fylld med hat. 
 
Jag har aldrig skrivit ett ont ord till någon - tanken skulle inte ens falla in. Denna blogg är till för att sprida kärlek och jag har aldrig behövt radera en hemsk kommentar. Jag är tacksam att min blogg är lagom "stor" med följare som är genuint ödmjuka och snälla. Ni som fortfarande följer min blogg stöttar mig i vått & tort och är alltid positiva. Ni mina underbara läsare är solstrålar allihopa och jag önskar er all lycka i världen. 
 
 

Han hoppar hus

Jag har inte skrivit så mycket de senaste dagarna utan har mest lagt upp bilder och videos. Har behövt lite tid för att smälta helgen bravader och återgå till verkligheten. Denna vecka har Braven tagit det lugnt med vilodagar och uteritter. Sparkling har däremot vässat form toppen inför helgens tävling på Sorunda! I tisdags var vi med på hoppträningarna i stallet och det gick jätte bra! Han hoppar "hus" och det blev många bocksprång & luftsprång. I onsdag fick båda hästarna en vilodag och igår blev Sparkling klippt samt joggades i ridhuset där vi lekte lite med byten.
 
Veckans Helena Reje träning blev tyvärr inställd men jag tränade för Helena Persson (hon jag hopptränar för vanligtvis) idag istället för att ha någon på marken. Jag och Sparkling behöver träna för tränare minst 1gång/vecka för att pusha oss till ridning. Annars kan han bli för bekväm och jag tillåter honom - vi måste hela tiden gå lite utanför ramarna (bekvämlighets zonen) för att utvecklas. Hur som helst, så gick träningen väldigt bra! Kändes som jag hittade några knappar när det gäller dragläget, framåtbjudningen och formen. Vi red igenom MsvB:4 och det kändes fin fint men det gäller bara att få till det så pass bra på tävling också. 
 
Imorgon ska vi ladda upp inför tävlingen med lite småhopp/bommar och på söndag blir det som sagt tävling på Sorunda. Där startar jag och Sparkling en MsvB:4 på troligtvis eftermiddagen. Det blir årets sista tävling och sedan är det hård vinter träning inför debuten i MsvA nästa år.
 
 

Vår sista start

Se videon i HD och sedan se o njut. Min och Bravens sista start tillsammans. Det var extremt känslosamt för mig och ögonen var tårfyllda. Det här är vad vi älskar båda två och jag hoppas det syns. Min guldponny. Nu är vår saga över. ♥
 

LAG-SM 2015 BILDER

 

Oförglömligt

 

Läs om vårt guld

Artiklar som handlar om Segerstas SM GULD:
 
SVENSKA RIDSPORTFÖRBUNDET
 
TIDNINGEN RIDSPORT
 
HIPPSON
 
CHEVALMEDIA
 
 

LAG-SM GULD

Var ska man börja? Jag är mållös, tacksam och oerhört stolt över mitt lag, mig själv och Brave Heart. Jag är så glad jag fick äran att rida i detta övermäktiga lag som fick en av mina drömmar att slå in. Under varje elitomgång denna höst så har jag och Braven gett allt för att bevisa för oss själva och de andra att det är i detta lag vi hör hemma. Alla gick in i detta med guld i åtanke, jag hoppades men vågade inte riktigt tro. Nu är vi här - med ett SM GULD. Min och Bravens tävlingskarriär är nu över och avslutades drömlikt. 
 
 
Torsdag 29/10
 
I torsdags eftermiddag åkte jag, pappa och Braven till Kungsbacka, Nordhallands Ridklubb. Vi kom dit senare än tänkt pga vägarbeten. Mamma åkte tåg dit och kom faktiskt fram till hotellet tidigare än vad vi gjorde. Natten till fredagen sov jag knappt ingenting eftersom mina föräldrar snarkade i kör (jag hade öronproppar!).
 
 
Fredag 30/10 - Förklass till SM
 
På fredagen gick jag upp vid kl 6 för att gå runt på tävlingsbanan med Braven mellan 06.30-07.00. Vid 12.16 startade jag och Braven förklassen till SM. Han kändes fin på framridningen och inne på banan. Men vi gick in på banan med tanke att han skulle känna på underlaget och checka in allt runt om. Vi satsa inte 100% utan red fina vägar och sparade energi till resterande dagar. 
 
Domare H: 67.692%
Domare C: 67.051%
Domare M: 71.667%
 
Resultatet blev 68,803% vi vann med god marginal. Jag var väldigt nöjd över ritten och resultatet, men vi hade en relativt stor miss som var höger öppna som blev svajig och han sparkade till. Annars hade vi små missar som säkerligen kändes men inte syntes. Jag hade också önskat lite mer lösgjordhet. 
 
På kvällen stod Segersta laget för invigningen. Vi satsade på en roligt underhållande föreställning där vi bjöd på oss själva. Det började med att min pappa och Ellens mamma Anna klädde ut sig till kungaparet och kom in med häst och vagn, de pratade en stund och gav många ett leende på läpparna. Vi i i laget hade klätt ut och till svanar och "dansa" svansjön med dressyr rörelser medans några av våra föräldrar var de fula ankungarna som var lite klumpiga och osynkade haha. Därefter hade vi allsång med "Stockholm Segersta i mitt hjärta". Vi sjöng nog fint med en viss tondövhet. 
 
Efter invigningen som var en success så åt hela team Segersta middag på en fin restaurang i Kungbacka som heter Ester. Det var god mat och det var super trevligt trots att vi alla var trötta. Vi har alltid roligt tillsammans!
 
 
 
Lördag 31/10 - SM dag 1
 
 
Jag hade fått 3timmars sömn natten till lördagen (av samma anledning som natten innan) men det gjorde ingenting för adrenalindet tog över och jag var otroligt taggad och fokuserad. Jag och Braven var först ut i laget och startade vid 12. På framridningen kändes han lite trött, så vi la tid på lösgörande och ca 10min innan start så satte jag tryck i honom. 
 
På banan var han inte riktigt framme för skänkeln. Jag hade velat ha lite mer lösgjordhet i travdelen för vi fick inte till skolorna så bra som jag vet att vi kan. Ryggningen blev sådär. Skrittpiruetterna var grymma och galoppen kändes bra! 
 
Domare H: 68.125%
Domare C: 71.000%
Domare M: 67.625%
 
Resultatet blev 68,917%. Jag var ganska besviken efter ritten för jag hade hoppats på att göra en ännu bättre ritt för laget men resultatet var överranskande bra. Detta resultat räckte till en vinst individuellt. 
 
Som nummer 2 i laget var Ella och Drink Pink och de red på 70.875% trots missar. Ellen och Indiana Joe gick ut som nummer 3 i laget och red på 70.750%. Evelina och Milady G var sist ut i laget och red på 68.417%. Laget vann på 210.542% och med ca 9,5% marginal till tvåan. Jag vann individuellt, Ella vann individuellt, Ellen vann individuellt och Evelina kom 3:a individuellt.
 
 
Söndag 1/11 - SM dag 2
 
Natten till söndagen var hemskast hittils. Jag hade fått mitt eget rum för jag skulle kunna sova. Men först gick min laddare sönder så jag inte kunde sätta väckarklocka och sedan gick brandalarmet på hotellet mitt i natten. Så alla fick utrymma byggnaden. Efter att brandmän och poliser varit där så fick vi tills slut gå tillbaka till våra rum. Den natten fick jag högst 3timmars sömn för jag och Braven var första start för dagen och starta vid 07.30. 
 
På framridningen kändes han jätte fin! Han var energisk och lösgjord. Inne på banan var han sååååå underbar att rida. Vi gjorde nog en av de bättre ritterna vi gjort i vår karriär och hade säkerligen den bästa känslan vi haft inne på tävlingbanan någonsin. När jag skritta av honom så kunde jag inte hålla mig för tårar längre. Det var min och Bravens sista start tillsammans... 5år spelades upp framför ögonen på mig och jag kunde inte sluta klappa min älskade guldponny. 
 
Domare H: 66.795%
Domare C: 65.128%
Domare M: 70.513%
 
Resultatet blev 67,479%. Jag var jätte besviken över resultatet med tanke på vilken fin känsla vi hade under ritten. Det är en bedömningssport så vad ska man göra? I mina ögon förtjänade vi över 70% och de som sett ritten tyckte det också. Vi blev slagna med lite några få poäng och kom 2:a individuellt. 
 
Ella och Drink Pink gick ut som nummer 2 och gjorde en grym ritt och belönades med 73,462%. Ellen och Indiana Joe gick ut som nummer 3 och fick 68.120%. Evelina och Milady G gick ut sist i laget och fick 67,479%. Laget vann denna dag också på 209.061% med ca 5,5% marginal. Jag kom 2:a individuellt, Ella vann individuellt, Ellen 2:a individuellt och Evelina 3:a individuellt. 
 
 
Den som vinner Lag-SM är det lag som fått bäst procent båda dagarna (då räknar man de tre bästa resultaten i lagen varje dag) sammanslaget. Vi fick 419,603% och vann SM med över 15% marginal till silvermedaljörerna. Kan detta vara historiska marginaler? På prisutdelningen kan man snacka rysningar. Jag tror vi alla hade svårt att smälta att vi faktiskt tog guld. Vi har kämpat och tränat hela hösten och vi har haft sådan otrolig sammanhållning och delat många skratt. Guld var vårt mål och vi lyckades! Jag kommer sakna lagtävlingarna och detta underbara team. Tack till Jeanna som tränat oss och Anna Hedbys som varit en fantastisk lagledare! Efter prisutdelningen tävlade Ella och Evelina semi finalen till Friends och BÅDA tog sig vidare till finalen på Stockholms horse show och Ellen vann även sin kür klass. Hur grymma är de inte? 
 
Efteråt blev det det firande med pommac och lagramsor! 
 
"Segersta segersta vi är bäst, vi har varsin vinnarhäst. GO SEGERSTA!"
"Seger seger seger som i SEGERsta!"

 
 
 
 

SM GULD
RSS 2.0