Foto tips?

 Jag tror några av er läsare har skills när det gäller fotografering? Jag har en Nikon D3100 och ett objektiv Nikon DX 55-200mm. Mina kunskaper för fotografering för väldigt begränsade men jag skulle vilja lära mig några grundläggande saker för att få bättre bildkvalitée här på bloggen. 

Skulle ni kunna ge mig några tips? Jag vet att ISO-inställningarna är för ljuset. Mörkt ridhus = hög ISO / utomhus & sol = låg ISO. Slutartiden har jag hört är bäst 1/1000 när man fotar rörelse. Men mer än så vet jag inte. Vad är de bästa inställningarna när man ska fota hästar i rörelse? Både i ridhus och utomhus?

Foton tagna av mig:
 

Uppdatering kür!


Träningen för Helena Reje igår gick fantastiskt bra. Sparkling var energisk och arbestvillig direkt från början, då blev det lätt att få framåtbjudning. Helena hjälpte mig mycket med hur jag ska lägga upp galoppdelen i kür programmet. Jag red igenom programmet och det kändes lagom svårt och hade många roliga vägar. Nu måste vi klocka programmet (får vara max 5min) samt filma det. Jag vill gärna visa upp det för Nina en gång också för att hon ska komma med några sista invändningar innan jag skickar det till Jonake för musik. 
 

otto schumacher

När jag skulle köpa ett kandar till Sparkling, så visste jag inte riktigt vad jag ville köpa. Det första jag fick i åtanke var dyon kandaret som jag har idag. Jag har nyligen upptäckt min kärlek till Otto Schumacher kandaren och suktar efter det varje gång jag ser någon av mina vänner använda ett sådant. 

Naturligtvis känns det lite "onödigt" att köpa när jag faktiskt redan har ett. Men Sparkling tjatar på mig fruktansvärt mycket att jag ska köpa ett åt honom, så nu börjar jag överväga beslutet. Eller så är det jag som tjatar på pappa. Det kan vara en "present" åt Spakling mig för att vi tagit oss till SM. Jag skulle vilja ha ett enkelt svart rundsytt kandar med svart nosgrimma (ev. vit fodring) och rundsytt pannband.

Vad tycker ni om Otto Schumacher kandaren? 
 

Kvalitet före kvantitet

Sparkling kändes superfin på gårdagens träning för Nina. Det var ju tänkt att vi skulle filma vårt kür program men en del vägar kändes som jag hade tagit vatten över huvudet. Travdelen kändes grymt bra men vi måste ändra större delen av galoppdelen. Även om man vill vinna poäng för svårighet så är huvudsaken att jag klarar av vägarna och rörelserna. Det ska vara flyt och lätthet i programmet. Kvalitet före kvantitet.

Idag har jag planerat en uteritt tillsammans med Vickan i stallet på eftermiddagen. Tills dess ska jag kolla på youtube klipp på young rider freestyle för att få lite inspo. Ha en bra dag!

 

Hammarö & Djurgården

Igår på träningen för Nina så hjälpte hon mig massor med mitt och Sparklings kür program. Jag fick många nya bra idéer på hur jag kan lägga olika rörelser för att göra det symetriskt och höja svårighetsgraden. Nu känner jag att här kan bli riktigt riktigt bra. Idag tränar jag för Nina igen och då kommer vi göra de sista kysteringarna innan vi filmar när jag rider programmet, så jag kan skicka det till Jonake som ska göra musiken. Det börjar ju bli lite ont om tid eftersom SM är om 5veckor, så detta måste bli klart och jag vill hinna lära mig att tajma med musiken innan dess.

Nästa tävling blir på Hammarö 6-7maj. Då tävlar vi FEI Prix S:t Georges och FEI ind. Mästerskap UR. Det är skönt att få rida igenom programmen på tävling innan SM, speciellt eftersom jag alltid ridit fel väg i mästerskaps programmet. Det är bara hård träning med program hemma tills dess. Jag ska kunna dessa program i sömnen. Nina kommer också tävla där så då får jag hjälp på framridningen!

Sista tävlingen innan Strömsholm blir på Djurgården 21maj
 
Roxelina ♥
 

Min fina Sparris


Kür

Gårdagen började med att Sparkling fick nya skor av Hasse hovslagare. Han talade om för mig något intressant och underligt om Sparris hovar (dock kan jag inte använda avancerade ord men ska förklara så gott jag kan): vanligtvis brukar mellandelen av hoven på en häst vara den "starka" delen och fram och bak på hoven är där hästen är "svag". Sparkling har tvärt om, hans mellandel är svag och fram & bak är stark. Hasse har inte sett detta tidigare på en häst och det säger mycket eftersom hans yrke är hovslageri. Det gör att hans mellandel av hoven spricker lätt. För att undvika sprickor måste han skos var femte vecka, hans hovar måste återfuktas varje dag (gärna oljas också) samt få extra biotin i maten. Allt detta för att kvalitéen ska hållas. 

Igår var det Helena Reje träning! Sparkling kändes något trött och inte framme för skänkeln. Men efter en massa jobb med tempoväxlingar och övergångar så blev det bättre. Detta var en av våra dåliga dagar och det är okej, för det har vi alla.

Idag fick Sparkling en vilodag men jag gick en promenad men honom och han fick beta på det gröna gräset vid stallet. Det blev också en massa mys och pyssel. Jag ägna en stor del av dagen att rita förslag till mitt kür program. Jag ska visa detta för Nina och Helena för att bolla med idéer. Programmet måste ha en lagom svårighetsgrad och visa våra bästa sidor. Jag har tagit kontakt med Jonake som gjorde min och Bravens musik och hon ska nu göra min och Sparklings. Jag har fortfarande svårt att välja musik, jag vill ha något pampigt och igenkännligt men som inte är för ny. Vad skulle ni ha för musik om ni fick göra er egen kür? För mig börjar det luta mot ett sago tema med lite tuffare edge, tycker ni det låter som en bra idé?
 
 

Tävling segersta bilder dag 3

 

Tävling segersta bilder dag 2

 

Tävling segersta bilder dag 1

 

SM 2016

Anmäld och klar inför SM 2016. Det blir min och Sparklings första elit tävling tillsammans. Det känns pirrigt och jag är fylld av förväntan. En till dröm kan jag då checka av. 
 
 

Matkoma

Hej på er! Har ni haft en bra lördag? Min dag började tidigt imorse då jag och Sparkling tog en mysig lång ridtur i skogen tillsammans med pappa som var "drag hjälp". Sparris är lite klurig att rida ut på då han tycker det är obehagligt ibland (ja ni minns ju att han nockade mig så jag fick hjärnskakning en gång). Sällskap av pappa eller av en lugn häst går bra. Ensam vågar vi oss bara runt anläggningen än så länge. 

Lunch åt jag inne i stan på Shanti tillsammans med Mira, Joanna, Anna, Ossian och min syster Rebecca. Mira är hemma i några dagar från London där hon studerar. Anna har precis kommit hem efter några månader på roadtrip i Australien. Är lite avundsjuk på dem som kan göra långvariga resor och plugga utomlands. Jag är fast här i Sverige eftersom jag har häst. MEN jag skulle aldrig byta ut Sparkling mot att resa. 

Nu på kvällen kom min faster och kusin hem till oss. Vi har ätit god middag och efterrätt. Jag har nu matkoma efter all mat jag ätit idag - så det är dags för mig att säga godnatt.

 

Tränare Nina

Sparkling har tagit det lugnt några dagar denna vecka för att återhämta sig efter tävlingarna på Segersta. Han har fått gå promenader, gå i skogen och hoppat lite lätt på utebanan. Dock har vi hunnit med att träna för tränare också!

Nu i veckan har jag och Sparkling börjat tränat för en ny tränare, Nina Rademaekers. Det är alltid roligt att få höra saker från ett nytt perspektiv speciellt från en ung och duktig tjej som själv tävlar aktivt på hög nivå. Det skiljer sig bara några år mellan oss men hon är ambitös och troligen en av de bästa tränarna jag ridit för (det kommer från någon som tränat för några av de bästa tränarna i Sverige). Ett par nya ögon är nog exakt vad jag och Sparris behöver just nu för att komma ännu en nivå högre. 

Jag har hittat många "aha" känslor i ridningen med Sparkling. Nina har visat mig ett sätt att lösa problemet när min häst försöker komma undan i traven när man sätter lite högre krav på honom genom att själv fatta galopp. Åtgärd: Ställ inåt och flytta honom i skarp öppna. Då bryter han själv av till trav för det är enklare än att fortsätta galoppera. En ny favorit övning har vi också fått lära oss: från förvänd galopp vänder man halvt igenom i en skänkelvikning och när man kommer ut på långsidan vid B/E så fortsätter man i öppna (med framdelen innanför och bakdelen utanför spåret). Sparkling blev otroligt lösgjord i hela kroppen och väldigt rörlig i bogarna. Vi har tänat på galopppiruetterna som varit svåra för mig och där fick jag den största aha upplevelsen. Jag lättar gärna i handen när Sparkling tappar bjudning och detta gör jag faktiskt automatiskt har jag märkt. Jag måste ha kvar stödet i handen och driva på med skänkeln istället, då aktiverar jag bakbenen som faktiskt är de som skall arbeta i en galopppiruett samt ytter tygel är den jag ska ha mest stöd på (just därför tänker man öppna innan en piruett). Sparkling blänkte till ordentligt emellanåt, speciellt i traven där vi hittade en magisk känsla som jag inte hittat förut. Det slutliga resultatet efter träningen var helt underbart. Jag har fortfarande svårt att förstå att denna häst är min. 

 

Ryttarsmycken.se

Tävling Segersta

Fredag 8/4 FEI Prix S:t Georges
 
På framridningen kändes Sparkling ganska fin direkt. Jag värmde upp som vanligt och spenderade sedan resten av passet för att få upp honom i formen och få under bakbenen. Jag hann aldrig få honom ordenligt mellan hand och skänkel innan det var dags för oss att gå in på banan. 

På banan var känslan ungefär som på framridningen, lite medelmåttigt. Hela programmet gjorde vi helt okej men vet att vi kan hundra gånger bättre. Vi fick en ordentlig miss i bytena i vart tredje, där det blev ett missförstånd mellan oss och det blev något extra byte. Inridningen och avslutningen gjorde vi som vanligt bra!
 
Domare C: 62.895%
Domare M: 66.842%
Domare B: 64.868%
 
Resultatet blev 64,868% och vårt första kval till SM! 


Lördag 9/4 FEI Prix S:t Georges

På framridningen var han verkligen inte framme för skänkeln. Han ville inte trava under i princip hela framridningen, det blev bara galopp. När jag la till skänkeln gick han uppåt och inte framåt. Jag kunde verkligen inte påverka honom och det var jätte jobbigt för mig. 

Inne på tävlingbanan så släppte något och känslan blev bättre och han trava där han skulle trava! Vi gjorde travdelen till och med lite bättre än dagen innan men vi kunde fortfarande gjort det bättre. I skrittpiruetterna var jag ofokuserad och stressad så de blev dåliga. Skrittdelen och galoppdelen var helt okej men det finns mycket kvar att hämta där. I den avslutande uppridningen så blev han rädd för solkatter på marken och kastade sig åt vänster och bytte galopp. *suck* jag bytte tillbaka till den rätta galoppen och försäkte hitta linjen igen innan halten. 
 
Domare C: 63.421%
Domare M: 65.921%
Domare B: 63.158%
 
Resultatet blev 64,167% och det blev vårt andra kval till SM = kvalade till Svenska Mästerskapen 2016.
 
 
Söndag 10/4 FEI Mästerskap för UR

Jag funderade länge och väl om jag skulle stryka mig i denna klass eftersom jag redan fått mina kval, men det var kval till Falsterbo så ville gärna delta. Jag betämde mig för att stryka oss till en annan tävling ca 2veckor efter denna istället. 

På framridningen var han riktigt fin. Jag valde att rida lösgörande arbete ca 70% av tiden och red upp honom i högre form och samling en stund innan start. När vi kom in på tävlingsbanan kändes han först pampig och framme för skänkeln.  Men han tappade fokus på mig genom att kasta sig åt sidan för varje "solkatt" som befann sig på ena kortsidan i vänstra hörnet, högra hörnet och på medellinjen.... Efter en travökning så råkade han nudda staketet och då small det till och han blev rädd och kastade sig åt sidan i galopp. Jag tappade då fokus och glömde bort programmet. Vi fick missar i en halvpiruett och bytena i vart fjärde. Han var fin emellanåt men missar kostar mycket.

Jag var självklart otroligt besviken med tanke på hur fin han var på framridningen. Men det är ändå ett levande djur som vi tävlar och det går inte att undvika. Men jag var lite arg på mig själv för att jag glömde bort programmet.. igen. Det är bara att gå vidare och göra bättre nästa gång. 
 

Domare C: 63.421%
Domare M: 62.500%
Domare B: 63.816%

Trots detta kaos så blev resultatet 63,246%
 

 
Jag är överlycklig att jag och Sparkling har lyckats kvala till SM. Vi klarade det och nu ska nya mål sättas. Visst kommer ni och kollar på oss på nationaldagstävlingarna i Strömsholm 2-6juni? Det har alltid varit min dröm att få tävla där och nu ska jag få göra det med min Sparris. 

Tack till min klubb Segersta som arrangerat ännu en super tävling! 
 
 

Kvalade till YR SM
Glada efter vårt första SM kval ✔️
TR II Dressyr 2015

JAG BLIR LEDSEN, ARG OCH BESVIKEN HUR VISSA MÄNNISKOR KAN BETE SIG. Tävlingledaren i Filipstad ringde mig om en person som hävdar att jag inte hade kvalat till nationell nivå. Det är patetiskt att folk gör anklagelser innan de kollat upp tävlingsreglementet eller ringt upp ridsportförbundet för att fråga om kvalreglerna. 


Det står KLART OCH TYDLIGT i TR II Dressyr 2015 sida 14 moment 205 Kvalifikationsregler häst punkt 3 & 3.4 Jag har ringt upp Ridsportförbundet och de säger att endast ETT kval behövs på 62% i MsvA på regional tävling med minst tre domare. 
 

Jag citerar punkt 3: "För att få starta på nationell tävling krävs en kvalifikation enligt nedan"
Notera att det står EN.
 
Jag citerar punkt 3.4: "För att få starta i Msv A-klass ska ekipage ha uppnått minst 62,00% i Msv A-klass på regional tävling, som dömts av minst tre domare. Se undantag i moment 285.6. Ryttare och häst som på nationell tävling är kvalificerade var för sig i Msv A-klass räknas som kvalificerat ekipage. 24-månadersregeln gäller både ryttare och häst"
 
 
Du kan läsa allt i TR II Dressyr 2015 HÄR.
 

 
Jag hoppas att personen som anklagat mig för detta ser det här inlägget. Jag vet inte vem du är men jag har säkerligen träffat dig. Hoppas du korrage att ge dig tillkänna och be om ursäkt. 
 
 
 

OBS-tävling och Gina Tricot Future Elite

Roligt att se att ni uppskattar de videos jag gjorde i måndags: Håruppsättning för ryttare & Tävling Filipstad. Ni är aktiva här på bloggen med att kommentera och på instagram (där ni hittar mig under namnet victoriaavellanryd). Det gör mig ännu mer motiverad att blogga och uppdatera er genom andra sociala medier. 

Nästa tävling tänkte jag göra en video där ni får hänga med på tävlingarna på Sigtuna som min klubb Sällskapet Segersta Sportryttare arrangerar. Jag kommer be pappa att filma lite allt möjligt med filmkameran i HD. Jag tänkte att jag skulle prata lite mer i den, så ni får höra min röst och mina tankar. 


Idag tränade jag med Sparkling för Helena Persson. Helena Reje träningarna var inställda. Hon hjälpte oss att hitta det där lilla extra som kommer behövas i de nationella klasserna. Lite mer tryck, högre form och bärighet. Han kändes kraftfull och magisk i mellanåt, men han blir så skör när man ber lite mer av honom så känslan spricker lätt. Enligt Helena och de flesta tränare så "fin rider" jag hela tiden. Jag är försiktig i min ridning, men jag måste börja pusha mig själv och hästen mer. 

Tävlingen i helgen är en observationstävling och vi kommer delta i kval till Gina Tricot Future Elite i Falsterbo. Det jag och Sparkling kommer jaga är att få över 64%. Jag är hungrig på kval och vi kommer ge allt denna helg. 
 
Foto: Sanna Svensson

Try again. Fail again. Fail better.

 
 
 

Tävling Filipstad

DEBUT  - FEI Individuella Mästerskap för Unga Ryttare

På framridningen var han inte riktigt framme för hjälperna och jag vill inte gå på honom för mycket eftersom han skulle spara krafterna till att gå två klassern på samma dag. När vi gick till collectingring, vilket var på utebanan utanför ridhuset så fick han plötsligt mycker mer energi. 

Inne på banan så var han inte riktigt mellan hand och skänkel samt dåligt rund i sidorna. Det gjorde att vi gjorde urusla volter och skolor. I två av hörnen så var underlaget bottenlöst och han snubbla till där varje gång så jag vågade inte gå ut i dem ordentligt. Detta resulterade att jag inte kunde förbereda alla rörelser. Nerverna spökade på mig och jag glömde bort programmet (-2 poäng), jag tabbade mig helt i båda halvpiruetterna (koefficient) och det blev ett missförstånd i bytena i vart tredje. Shit vad besviken jag var på mig själv, men jag var väldigt nöjd med Sparkling. Vi gjorde en bra ryggning, galoppökning, inridning och avslutning. 

Resultatet blev 62,275% och kom på förstaplats av två startande, haha vilken bragd.


 
DEBUT - FEI Prix S:t Geroges

Jag valde gå med honom i 15min + rida ca 20min som framridning. Jag valde även att vara rida fram på utebanan vilket var ett bra val. Jag koncentrerade mig på att få honom att bjuda framåt bättre, runda honom i sidorna och höja formen. 

Inne på banan kändes det mycket bättre än första klassen! Dock så släppte underlaget fortfarande och det var riktigt surt. Travökningar var suveräna, vi satte alla bytena, inridningen och avslutningen var bra. Jag "glömde" rida i skrittpiruetterna, halvpiruetterna blev kaos och öppnorna blev inte bra eftersom jag inte kunde förbereda dem i hörnen. Sparkling var super duktig. Fick höra av sekreteraren till en av domarna att hon tyckte att min häst var fantastiskt fin, det är alltid roligt att höra!
 
Reultatet blev 63,246% och det är 0,75% från ett kval till SM.
 


Jag kan kanske ge mig själv en liten klapp på axeln eftersom vi precis debuterade på denna nivå. Vad ska jag förvänta mig? MEN jag vet att det finns så mycket mycket mer att hämta och jag ser fram emot att jaga SM kval i framtiden. 


 
 

Håruppsättning för ryttare

Det tog några månader men här har ni videon! Går att se i 1080p HD 
 
(Ursäkta om man inte ser texten så bra. Den syntes mycket bättre när jag redigerade)
  

4st torv balar

Hej på er! Dagen har verkligen flugit iväg och nu är jag helt slut. Var i stallet imorse för att ta ut Sparris samt fixa alla stall sysslorna. Direkt efter åkte jag till Hogsta Ridsport för att köpa KRAFFT Groov 125, 4st torv balar, Effax leather combi och vita handskar från roeckl. Nu kanske ni tänker: Victoria, vad ska du med torv till? Jag ska förklara för er. Vid insläpp åkte jag och mamma till stallet för att fixa Spaklings nya hage. Vi kapa av ca 1/5 (ett hörn) av hagen med hjälp av platsstolpar och elstängsel. Vi flyttade ingången till andra kortsidan och fyllde de uttorkade hålen med torv. Det blev faktiskt väldigt bra!

Tack så mycket för alla tips igår! Vi funderar fortfarande vad vi ska göra av den skadade delen av hagen. Just nu är den ju "avkapad" men till slut måste vi göra någonting åt det. Det är för torrt för att platta ut med spade/kratta och grus kan vi inte investera själva i när det gäller en så pass stor del av hagen. Problemet med marken är att den blir torr väldigt snabbt och jätte blöt bara på vissa ställen. Pappa pratade om att man skulle kunna gå och slå med men en hacka, sedan lägga på torv/jord, lägga grus bara en liten del av öppningen och sedan låta marken vila. Men just nu finns det ingen chans att min häst ska gå på den marken. Jag försöker se långsiktigt.

Imorgon bitti åker jag till stallet och rider ett dressyr pass på Sparris. Därefter får han komma ut i sin nya hage i några timmar innan jag måste ta in honom igen för tvättning och solarium innan vi åker till tävlingen i Filipstad. Jag måste packa och putsa utrustningen också. Vi beräknar att var där runt kl 18 så vi måste åka från stallet efter lunch. Detta blir mitt och Sparklings första meeting tillsammans. 


Skulle ni tycka att det var intressant och roligt om jag filma det mesta under helgen och gjorde en video som jag lägger ut på youtube? Då kan ni hänga med mig på tävling. :)
 
 

RSS 2.0