Prestige D1 & andra frågor

Hej! Googlade lite Prestige D1 och kom in här. Undrar två saker om din sadel. När Carsten tyckte att din gamla sadel var lite för smal men bara på ena sidan, anpassade han prestigen något efter att din häst var olika på höger och vänster sida eller funkade det bara bra med sadeln ändå? Sen undrar jag om du har en 17" eller mindre? 
Tack!
 
Svar: Hej! Carsten tyckte min förra sadel var lite smal på ena sidan eftersom Sparkling hade mindre muskler på ena sidan - så stoppningen i sadeln och Sparklings kroppsuppbyggnad matcha inte.  Min förra sadel var utprovad till min ponny och var därför det inte riktigt optimalt. Min Prestige D1 blev special anpassad till mig genom att vi höjde upp sadeln vid rumpan för att jag skulle få en bättre sits. Passformen på sadeln är inte specialanpassad till Sparkling och är i normal bom, men sadeln ger mer bogfrihet och därför ger den min häst större möjlighet att röra sig. Min sadel är 16". 

Det bästa med Prestige D1 är att den passar de flesta stora hästar om de inte har större undvikelser. Jag tycker sadeln ger en härlig känsla av frihet i hästens rörelser. Jag använder sadeln på både min äldre tävlingsäst och min unghäst. 

 
 
Åå vart kommer schabraket och lindorna ifrån? galet snyggt! :-)
 
Svar: Schabraket och lindorna kommer från Equestrian Stockholm!
 
 
 
Favorit lindor och material?

Svar: Jag älskar ANKY lindorna och Mia's. De måste vara i fleece för jag klarar inte av strechigt material - jag ur dålig på att linda med det. 
 
 
Vad använder du för passar under lindorna å hur långa är lindorna? Fin blogg!!

Svar: Tack så mycket! Jag brukar använda mig av Mia's paddar under lindorna. Lindorna du frågar efter är av märket ANKY och jag tror de är 3,5meter långa.
 
 

Bett världen

Hej alla ni där ute som sitter bakom dataskärmen och besitter mycket kunskap inom området häst. Jag har en fråga till er angående bett! Jag har aldrig varit så insatt i bett världen och har ingen riktigt erfarenhet av olika bett, då jag oftast har använt mig av vanligt tredelat med lösa ringar till mina hästar.

Spitfire är en unghäst som är väldigt känslig i munnen. Hon har blivit duktig på att söka stöd i handen men det känns fortfarande lite "tomt". Jag har använt mig av ett tredelat gummi bett med fasta ringar och det har funkat ok. Jag skulle gärna vilja att hon vågade röra på bettet lite mer och att jag får ännu mer stöd i handen, det kommer nog med tiden men jag vill gärna underlätta så mycket som jag kan för henne.

Jag har funderat kring ett tredelat bomber bett med lock up eller ett tvådelat (hon gick på det hos gamla ägaren). Eller ska man ha fasta ringar? Ingen lock up? Finns det något helt annat bett ni kan rekommendera? Jag vill kunna tävla på bettet i framtiden. Kom med råd!

 

Pencillin & Hostmedicin

Usch min förskylning har övergått till något änny värre och nu går jag på pencillin samt hostmedicin och har gjort det i några dagar, men jag har inte blivit så mycket bättre ärligt talat. Jag kan inte prata och det gör så fruktansvärt ont att andas. När jag hostar svider det i bröstkorgen och det känns som lungorna snart hostas ut. Jag kan inte sova för hostan håller mig vaken. Jag har aldrig haft så svårt att andas, och då har jag ansträningsastma. 

Igår arbetade jag hela dagen trots att jag mådde dåligt och det slutade med att jag blödde näsblod i en timma (måste då tillägga att jag inte gjort det på över 10år) för jag anstängt min sjuka kropp. Efter det åkte jag till stallet och fixade mina hästar samt klippte Sparkling.
 
Idag tränade jag med båda hästarna för Sophie Fleming-Tärnström. Det blev lite kaos för jag hade planerat in hovslagare och träning i ett perfekt schema, men eftersom hovis var sen så blev inget som planerat. Jag tränade först Sparkling och det gick väldigt bra. Han kändes fin men något långsam/trött. Därefter tränade jag Spitfire och det gick otroligt bra! Hon gör stora framsteg varje gång och är så ambitiös. 
 
 
 

Spitfire 🔥

Ett filmklipp publicerat av Victoria Avellan Ryd (@victoriaavellanryd) Dec 13, 2016 kl. 5:16 PST


Ängeln & Monstret

Hej hoppas allt är bra med er läsare! Själv har jag fått influensa: halsen svider, huvudet dunkar, febern kommer och går och kroppen känns helt slut. Jag blir så arg för jag har verkligen ingen tid att vara sjuk! Min logik är att om jag kan äta, dricka och gå ganska ordentligt så är jag inte sjuk. Det är ju inte så att jag tagit det lugnt för att bli bättre, utan jag kör på i samma tempo och har inte tiden att ligga på soffan. Jag har studerat hela förmiddagen, varit i stallet på eftermiddagen och jobbat på Hogsta 16-20. Då jobbade jag mest i stallet och det innefattar mockning till flertal hästar, hästskötsel, puts av utrustning m.m. 

Sparkling fick ta det lugnt idag för han har gått ganska mycket de senaste dagarna (igår tränade vi bommar och små hopp). Spitfire som vilade igår fick idag ridas i sommarhagen. Kan ni förstå min lycka att ha en häst jag kan rida ut på, där jag kan slappna av och känna mig säker? Hon är helt underbar. När hon kom för mer än vecka sedan så tyckte hon att det var jobbigt att bibehålla galoppen men idag ville hon inte göra något annat än just det. 

Vill ni veta en rolig sak? Min mamma och jag skulle gå en promenad med hästarna häromdagen. Kan ni gissa vilken häst min ej hästvana mamma fick ta? Spättan. Vi kallar Spitfire för ängeln och Sparkling för monstret haha. Min mamma fick alltså ta den gröna unghästen och jag den äldre erfarne hästen. 

 

Första träningen med Spättan

Nu börjar det äntligen närma mig slutet av dagen för mig (lördag). Studerade matte på förmiddagen/tidig eftermiddag och åkte till stallet runt kl 14. Först red jag på Sparkling i ridhuset, han börjar likna sitt gamla jag igen efter den lilla viloperioden när han hade broddtrampet. Han är super känslig och energin tar aldrig slut - LOVE IT. Jag och Spitfire aka Spättan tränade för Sophie Fleming-Tärnström idag vid kl 16.30. Det var fullt ös i ridhuset vid den tiden: två träningar, en shettis som longerade samt flertal andra som red. Spättan var lite spänd och blev en aning mötesskygg. Hon skuttade iväg några gånger när några kom för nära annars gick det helt ok. Jag ledde runt henne i en kvart innan jag satt upp och då var hon relativt avspänd. Hon var fortfarande rädd när några red för nära, men med beröm och mitt stöd så blev det bättre. När hon tycker något är jobbigt så kastar hon upp huvudet och vill inte gå fram för skänkeln. Efter lite arbete med framåtbjudningen så blev hon super super fin. Avspänd, la stöd i handen och var mellan hand och skänkel. Hennes trav verkligen spänstig och galoppen är stor och luftig även om hon tycker det är jobbigt att bibehålla den. Hon har bra skritt också men tycker det är ansträngande att skritta i form just nu, men det kommer med tiden när hon byggt upp mer muskler. Jag känner redan skillnad från provridningen och nu, så hon utvecklas snabbt och är lättlärd. I slutet av träningen testade vi att flytta henne utan för skänkeln några steg och hon fattade grejen direkt. 

Nu på kvällen har tagit en powernap i två timmar och studerat fram tills midnatt. Imorgon är det jobb på Hogsta 9-17 och sedan → stallet. Efter det är det plugg som gäller ända in på natten. Wohoo!
 
 

equiterapeut

Jag har nästan glömt bort hur roligt det är att ha två (egentligen tre men den Sebbe är ganska långt bort tyvärr) hästar och hur lång tid det tar. Jag vill ge båda lika mycket kärlek och det tar flera timmar för mig haha. Igår var equiterapeuten Monica här och denna gång fick Spättan var med. Hon var lite sne men det gick lätt att fixa till eftersom hon inte har jätte mycket muskler. Annars kändes hon fin men fick massage och akupunktur Hon var helt slut efteråt.

Idag joggade jag henne lite lätt i ridhuset för att hon skulle röra på sig lite. Det var alldeles för mycket intryck med två andra hästar, hundar som sprang runt, människor som kollade på, ny ryttare och ny plats. Hon var väldigt spänd men slappande av i slutet och blev mjuk och fin. När hon får mer muskler, mer balans och lär sig slappna av så kommer hon bli så jäkla fin. Det är ett långsiktgt projekt men jag kan redan se en glimt av framtiden. 

Såret och infektionen Sparkling fick av ett broddtramp har varit envist och har inte velat försvinna. Jag har skött om honom som en bebis och nu är det snart helt bra *peppar peppar*. Jag joggade honom idag och han var väldigt spänd och taggad. Jag började fundera på hur länge jag skulle sitta kvar.... haha. 

Morondagens planer: Jobba för Helena Persson på Sundby Gård - Rida två hästar, ta hand om mina egna samt rida Sparkling och jobba på Hogsta 16-20. De blir en fullspäckad dag i hästens tecken precis som jag vill ha det!
 
 
 

Spitfire & Sébastian

Som ni kanske vet är jag numera ägare till tre hästar. De tre S:en! Sparkling, Spitfire och Sébastian. De kommer alla från familjen Svensson på Stall Millegarne.
 
Spitfire
Sto född 2011 e. Twilight 1062 u. Scarlet ue. Master 850 
 
"Spättan" är född på stall Millegarne och hennes mamma är ett elit sto. Hennes pappa är godkända hingsten Twilight som även är Jennifer Svenssons gamla tävlingshäst. Spitfire och Twilight är väldigt lika både utseendemässigt och personlighetsmässigt. Spättan deltog i 3-års testet och fick bland annat 9poäng för sin trav. På grund av tidsbrist är hon fortfarande bara grundutbildad men har fin balans och är väldigt lättlärd. 
 
Jag fastnade för henne under provridningarna där känslan påminde mig om Sparkling. Jag var fast vid att jag inte ville ha ett sto men Spättan fick mig att bortse från det. Hon måste vara en av de snällaste hästarna jag träffat och hon är även jätte gosig! Hon hade nästan aldrig varit hemifrån Millegarne och aldrig åkt långt i transport, men hon var tålmodig samt gick försiktigt och lungt ur hästbilen som ingenting hade hänt. Alla hästar jag ägt har varit lite stissiga men inte Spättan, och det hade jag verkligen inte förväntat mig från en unghäst. Hennes psyke är guld. Jag blir mer och mer förtjust i henne och tror hon kommer bli rusikgt fin i framtiden. 
 
 

Sébastian 
Hingst född 2016 e. Fairway 1305 u. Society ue. Prestige VDL 1011

"Sebbe" är född på stall Millegarne i juni 2016, så han är endast 6månader gammal. På fölvisning fick han 9,5poäng för alla sina gångarter. Han är halvbror till godkända hingsten Sibelius 1315.

När vi var och kollade på Spitfire så gick vi även in i fölhagen och redan då var det kört. Jag blev stört förälskad och det kändes som han valde mig. Det ska bli spännande att se vad vi kan åstakomma i framtiden och jag tror verkligen på honom!

 

Tack igen familjen Svensson!

T


Jag klagar på livet

Mitt liv just nu är fyllt med oro och ångest. Det är specifikt en situation som har tagit på mig mentalt, jag kan tyvärr inte dela mig av den på grund av olika anledningar men det rör någon jag älskar som är sjuk. Det rent utsagt skit jobbigt och jag känner mig värdelös för jag har gjort allt jag kan för att det ska bli bättre men ingenting verkar hjälpa. 

Jag har jobbat lite för mycket på sista tiden där jag alltid ger 110% och det tar på krafterna. Jag är helt slut och jag minns inte när jag fick en ordentlig natts sömn sist. Som toppen på moset går jag en kurs i matematik 4 och jag vill göra bra ifrån mig men det känns som jag inte har tid att studera.

Denna blogg är som min dagbok - fast den är öppen för alla. Missförstå mig rätt, jag älskar mitt liv men ibland kan även jag vara deppig. Jag är inte alltid en lysande solstråle som många verkar tro. Jag är också mänsklig.


 

Är du duktig på blogg design?

Det känns som bloggen behöver lite uppdatering. Ny design & header och mer uppdate från min sida. I helgen kommer förhoppningsvis något nytt och spännande att hända. Jag kanske ska ta tag i detta på riktigt och göra en vlogg? hmmm.....

Är det någon av er som är duktig på att göra design och header? Länka bloggarna ni gjort i kommentarsfältet så jag kan se! ↓

 

"Some people don't like you because your strength reminds them of their weakness. Don't let the hate slow you down."

Foto: Erika Andersson
 

Julmarknad på Hogsta!

Imorgon har Hogsta Ridsport julmarknad så kom och handla julklappar eller något fint till dig själv eller din häst! Vi har öppet mellan kl 10-16 och jag kommer vara där hela dagen. 
 
 

Brave Heart - one of a kind

I torsdags och idag har jag varit och hälsat på Hedda & Brave Heart. Hedda är nämligen sjuk så jag har fått rida honom hela två gånger på en vecka! Det är även 1år sedan han såldes och det kändes som jag behövde få träffa honom igen. 

Braven är en drömponny. Han har verkligen allt: utstrålningen, utseendet, gångarterna, viljan och personligheten. Det är hemskt men mina minnen börjar ibland blekna och jag glömmer bort hur speciell han är och hur magisk han är att rida. MEN när jag får träffa honom igen så kommer allt tillbaka till mig. Jag tror det lyste om mig när jag satt på hans rygg. En sådan häst kommer man alltid minnas och ha en speciell plats i hjärtat. När jag letade efter stor häst så brukade jag säga: "Jag vill ha en större version av Brave Heart".  Det är väldigt svårt att hitta för han är one of a kind.

Jag blir alltid så rörd och glad att se hur älskad han är och hur bra han har det. Hedda och Braven är ett dröm team och de kommer komma långt tillsammans. Jag får klappa mig själv på axeln för det blev ju en match made in heaven.

 

RSS 2.0