Dagens inspo
Tårar av glädje och saknad

Idag blev jag återförenad med älskade Brave Heart. Jag smög mig in i boxen och först reagerade han knappt över att jag var där men när jag utalade hans namn så vaknade han till ordentligt och gnägga sött. Han verkade lycklig över att se mig för han gick fram till mig med öronen spik rakt framåt, slickade mina händer, började nosa på hela mig och klia mig på ryggen. Jag var själv nästan i chock tillstånd för jag var inte beredd på en sådan stark reaktion från honom. Mitt hjärta smälte och jag fällde några tårar av glädje och saknad. Att rida honom igen kändes helt underbart - shit vilken fantastisk känsla han ger. Jag är så glad att han trivs bra hos sina nya ägare och att de behandlar honom som den stjärna han är.
 
Att få träffa Braven har förgyllt hela min dag, hela veckan och denna månad. Resten av dagen spenderades i stallet hemma där flera hästar har motionerats. Sparkling fick vila idag men han blev självklart ompysslad och pussad. 
 
Imorgon ska Sparris joggas i ridhuset, Sally ska ridas ut och Etram får vila. På onsdag blir det träning för Helena Reje! På fredag åker vi ner till Mantorp och tävlar och åker hem på lördag morgon. Det är mycket häst aktiviteter nu i några dagar men jag skulle inte vilja ha det på något annat sätt. 
 
 

Vårkänslor

Jag tror de flesta hästar har vårkänslor just nu. Sparkling piaff'a hela vägen in från hagen och inne i boxen gjorde han ett par underliga luftsprång haha. Igår när vi hade tävlat så skulle jag skritta av honom på framridningen, tror ni inte han helt random kastar sig rakt upp i luften. Livet är tydligen väldigt väldigt roligt enligt Sparris - det gör mig otroligt glad att se honom så livlig och upprymd. 
 
Jag har tagit hand om min kompis ponny Etram sedan i onsdags och ska göra det fram till onsdag. Jag ska även rida en annan sockersöt ponny vid namn Sally i en vecka från och med idag. MEN bäst av allt är att imorgon ska jag träffa och rida världens finaste ponny, Brave Heart. ♥ 
 
 

Debut MsvA

Många av er har säkert kollat in resultatlistorna från gårdagens tävling på Södertälje. Jag och Sparkling debuterade MsvA och det blev lite blandade känslor efter ritten. På framridningen kändes han väldigt fin och avslappnad. När vi kom in på tävlingbanan blev han direkt spänd som en fiolsträng... Domarna skrämde honom inte eller det faktum att det gick runt en massa personer mellan domarborden. Det var nämligen blommorna på sidorna av ridbanan som gjorde honom spänd och tittig. 
 
Jag fick hela tiden sitta och påminna honom att lyssna på mig och ställa honom pytte lite inåt hela tiden för att han inte skulle "hoppa" åt sidan för köttätande blommorna. Allt började gå snett vid första öppnan där han blev svajig och därefter gick det bara neråt. Andra travökningen blev dålig, ryggningen blev motvillig, vi kunde gjort travslutorna tusen gånger bättre, skritten saknade energi för jag inte vågade rida, i galoppslutorna ledde inte framdelen, första halvpiruetten blev konstig och den andra blev för stor och alla bytena blev ganska "korta". MEN vi lyckades göra alla bytena korrekt och även bytena i vart fjärde. Inridningen och avslutningen är jag också rätt nöjd med. Jag är lite besviken på mig själv för jag skyndade mig igenom programmet istället för att rida ordentligt (vilket är nervositetens fel). 
 
Resultatet blev 61,88%, vilket är 0,12% ifrån det kvalet jag ville ha. Det var våran debut på denna nivå och första tävlingen för året. Hur mycket kan jag begära? Sparkling har inte varit hemifrån på månader och jag måste komma in i tävlings tänket igen. Med tanke på hur många missar vi hade så fick vi ganska hög % ändå. Det är bara att ladda om! Gör om - gör bättre. Nästa tävling är på fredag på Mantorp, där vi startar MsvA:1 preliminärt 19.46.
 
 
 

Fina Sparkling som tyvärr blev alldeles för spänd och tittig under gårdagens tävling = många missar. Det är bara att ladda om och göra bättre nästa helg! 🔜🔙🔛🔝

Ett filmklipp publicerat av Victoria Avellan Ryd (@victoriaavellanryd) Feb 28, 2016 kl. 1:15 PST


We have done the impossible. People said: "Give up it's not possible". WE proved them wrong.

 
 

Detta är lycka

Livet känns numera väldigt positivt och motiverande. Jag är nästan fri från den smärta som plågat mig i över två år *peppar peppar* = min kropp är full med energi och det var länge sedan jag kände mig så levande. Ridningen och träningen på grymmet får mig att känna mig frisk och allt mer vältränad. Jag har världens finaste häst som förgyller min dag. Jag har börjat ett nytt kapitel i mitt liv med Sparkling och vi kämpar mot våra mål & drömmar. Min familj är bäst och jag har enormt stöttande vänner. Detta måste vara lycka.
 
 
 
Ridabstinensen är HÖG med "bara" en häst och jag har ofta överskottsenergi. Som tur var tar jag hand om en kompis häst i en vecka + tränar crossfit med min kompis.
 
2dagar kvar till debuten i MsvA och nervositeten börjar smyga sig fram, eller jag är snarare mer förväntansfull än nervös. 
 
Fick hem min groomingbag från PS of Sweden och jag fullkomligt älskar den. Pappa också - det ju ändå han som kommer få bära runt den på tävlingar haha. Häromdagen fick jag hem ett tävling/träning/transport täcke också från Hansbo Sport i fleece och teddyfoder.
 
 
Bild tagen från Hansbo Sport.
 

KÄRLEK


Freda, Lördag, Söndag, Måndag

I fredags var det träning för Helena Reje. Sparkling var lite stel då han inte haft en "odrentlig" träning med tränare på rätt länge. Ju längre vi red desto finare blev han, och shit vad fin trav han fick i slutet. Under hela ridpasset kändes det som jag hade ojämna stigläder och det irriterade mig något fruktansvärt och det visade sig efteråt att den ena var några centimeter längre än den andra haha (har dressyrstigläder så när jag drar upp stigbygelarna måste jag ändra hålen på stiglädren). 
 
I lördags hade jag och Sparkling en repetition från träningen dagen innan. Han var superfin från början och plötsligt kändes allt lätt. Jag lyssnade på mina alternativ till kür musik samtidigt som jag red igenom MsvA:1 programmet. Då fick vi till en riktigt bra känsla.
 
Igår åkte jag till Vällingby Ridcenter för att hjälpa och kolla på min tränare Helena Reje som skulle rida på en domarkurs. Pernilla är hennes super-groom och jag var en hjälpande hand. Det var riktigt roligt att se Helenas häst Hirtenlife "in real life". Har bara sett henne på videos innan och måste säga att hon var magiskt fin. Efteråt åkte jag till stallet för att gå en promenad med Sparkling i 45min. 
 
Idag ska Sparkling joggas och ridas över bommar. På onsdag blir det tränings för Helena och på torsdag är det eventellt träning för Jeanna. På lördag är det tävling! Ha en bra dag. :)
 
 

Årets första tävling och debut!

Idag vankas det träning för Helena Reje! Är så otroligt taggad eftersom förra veckans tränings tillfälle blev inställt och även i onsdags. Vi kommer troligtvis rida igenom delar ur eller rida igenom hela MsvA:1 programmet. Nästa vecka 27/2 blir det debut på Södertälje Ridklubb. Jag ska även ta med mig några skisser på kür programmet jag håller på att göra för att bolla ideér med Helena om vi får tid. 
 
Årets första tävling och debuten börjar närma sig och jag känner mig redan lite pirrig och nervös. Vill så gärna sätta alla rörelser och vägar utan större problem, för så är det störst chans att vi klarar kvalgränsen på 62%. För att inviga tävlingsäsongen 2016 beställde jag hem en groomingbag från PS of Sweden i färgen marin. Den kommer förhoppningsvis ge lite ordning och reda under tävlingarna. 
 
Nu kan tävlingarna 2016 börja!
 
 
 

Inspiration
FEI:s Kûr för Unga Ryttare

Mitt mål för i år är att ta mig och Sparkling till Young Rider SM 2016. Det är väldigt tajt om tid och det finns begränsat antal tävlingar.. så det kan bli svårt men jag ska göra allt i min makt för att uppnå detta. Om vi tar oss dit så kommer vi få rida FEI:s Kûr för Unga Ryttare oavsett om vi går till final eller consulation! 
 
Så det verkar som det är dags att göra ett kür program igen. Jag vill ta musik som är vacker om pampig. Jag vill inte ha musik som är populär för dagen utan som man kan lyssna på om och om igen utan att tröttna på. Jag älskar film musik. Älskar Charlotte Dujardin och Valegros kür där de har musik från "How to train your dragon". Kanske kan man ta musik från "How to train your dragon 2" för att inte härma fullt ut haha? Eller musik från Game of Thones? 
 
Jag vill ha er hjälp att hitta den perfekta musiken till mig och Sparkling! Kom med massa förslag så är jag evigt tacksam. 
 
 
Jag och Braven hade musik från Michael Jackson som en DJ gjorde åt oss. Det var en orkester som spelade musiken och jag fullkomligt älskade att rida till den. Ni kan lyssna och kolla på programmet här nedan: ↓
  

Nu ska jag träna!

Under flera månader har jag funderat på att skaffa gymkort för att träna utanför ridningen. De flesta säger ju att man borde träna på gym 3ggr i veckan som ryttare för att bygga upp muskler som ger en bättre hållning, balans och styrka. Min kompis har försökt övertala mig att följa med till mälarö träningverk i åratal men jag har alltid tyckt att ridning på två hästar om dagen var tillräckligt med träning. Men nu med bara en häst så har jag sådan överskottsenergi så jag behöver hitta ett nytt sätt träna. Från och med i söndags och två veckor framåt kommer jag träna gratis på crossfit verket på Ekerö tack vare min vän Joanna som är medlem. 
 
Jag har tränat två crossfit pass samt tagit en promenad idag och i måndags på ca 6km. Jag tränar nu muskler jag vanligtvis inte brukar använda och detta kommer ge mig en stor fördel i min ridning. Jag har träningsvärk i armar, axlar, ben, vader, mage, rygg och överallt. Jag känner mig fräshare än någonsin och ser fram emot att testa gränserna och se hur mycket min kropp orkar. 
 
Efter dessa 2veckors "prövotid" så kommer jag skaffa mig gymkort där. Jag ska försöka träna på gym 4-5ggr i veckan som minst.  Ska försöka äta mer hälsosamt också! Just nu känner jag mig verkligen som en nybörjare och tycker jag är dålig på allt i jämförelse med alla andra. Men va fan - någonstans måste man ju börja. Man kan inte var bäst från början. Det är bara träna och träna så kommer det med tiden.
 
Det är ganska otroligt att jag som alltid varit urdålig på all sport - lyckades bli bra i ridning. Jag är ordspråket "all träning ger färdighet" definierat. Kanske jag har lite talang i kroppen ändå.
 
 
Dagens brunch: surdegsbröd med ägg, bananpannkakor med frukt och kiwi. 


8 saker ni kanske inte visste

♦ Jag är väldigt lik min pappa. Både personlighetsmässigt och utseendemässigt. 
 
För några år sedan fanns det en röstning på en skvallerblogg om mitt hår: "Äkta drömlockarna eller locktången". Lovar att 40% trodde det var äkta. NU får ni svaret - det är äkta haha (har även blivit ännu mer skruvlockigt på senare dar). 
 
Ett av mina intressen är smink. Oftast är jag utan smink men när jag väl har det så anstänger jag mig verkligen. Självlärd tack vare youtube. Det visste ni inte eller hur? 
 
Jag är en periodätare. Jag blir fullkomligt beroende av något under en tid och sedan byter jag till nästa. För tillfället är jag beroende av madarinklyftor i burkar och jag kan äta flera per dag.
 
♦ Jag älskar att köra snöskoter och har gjort det sedan jag var 10år. Hej olagligt. 
 
Jag är en jävel på att baka. 
 
♦ Min första medalj var inte inom ridsporten. Den vann jag i Egypten på en tävling i memori. Jag var 6år och hade ett grymt bra minne. 
 
Jag var finsk medborgare tills jag var 6år.
 
 

Helena Reje clinic

Nu är det dags för er att anmäla er till en clinic min tränare Helena Reje 🌟 Det kommer bli otroligt inspirerande och på toppen av allt så ska jag och Sparkling vara med och visa upp oss! Hoppas jag ser er den 20mars på Vällingby Ridcenter! Kom tidigt för det kommer vara roliga utställare där. 

Helena Reje kurs dag 2

Condamino Humlan
 
Det var andra gången jag satt på Humlan och vi hitta varandra ganska direkt. Vi började träningen i trav och gjorde skänkelvikningar, volter och tempoväxlingar. Jag var noga med att rida med skänkeln och sätet och knappt något med handen. Vi tränade lite på samling i traven där jag först var på en stor volt i vanligt tempo och sedan gjorde jag mindre volt i volten där jag samlade ihop honom. Helena fick hjälpa mig lite men snabbt förstod han vad som gällde om började sätta bakbenen mer under sig. 
 
I galoppen arbetade först med att få honom rund och i ramen. Sedan tränade vi lite samling på samma sätt som vi gjorde i traven. Han var super duktig för att inte ha gjort det så mycket. Han tyckte det var jobbigt men han tycker arbete är så roligt att han tog i och fortsatte ändå. 
 
I slutet gjorde vi lösgörande arbete i trav och galopp. I galoppen hade jag ett lite högre tempo och runda av honom för innerskänkel. Till sist gjorde vi längningar i trav i lite lägre form där målet var att han skulle behålla takten och formen. Vilken steg han fick! Han var verkligen super fin. Jag har lärt mig massor på de här två dagarna och det har varit roligt att få rida en så fin häst som Hulman. Han kommer bli sjukt fin med mer styrka. 
 
Är så tacksam att jag fick möjligheten att rida Humlan under helgen och att jag har en sådan engagerad och duktig tränare som Helena! 
 
Sparkling
 
Efter uppvärmningen så började träningen med att vi hade tagen bakdel (sluta) i galopp på en stor volt. Samtidigt som jag flyttade in bakdelen så gjorde vi tempoväxlingar (från arbetsgalopp till samling). När han kändes bra så minskade vi volten så att det blev an arbetspiruett. Fick en "aha" känsla i vänster arbetspiruett som alltid varit vårt svåra varv och plötsligt var det inte lika svårt längre. Efter en liten paus så gjorde vi halvpiruetterna som de är i MsvA:1 programmet och till slut fick vi till dem i båda varven. 
 
Eftersom jag hade problem med bytena i vart fjärde dagen innan så tog vi tag i det. När jag höjde formen, hade honom rakare och inte "hoppade" över åt vänster i bytet från höger till vänster så fick vi till de där fem bytena! De blev raka, luftiga och centrerade. Jag blev så glad att jag skrek rakt ut "JAA!" och klappa om honom.
 
I slutet gjorde vi trav slutor som var fantastiska och längningar som var suveräna! Under hela passet hade vi flyt, spänst, följsamhet och mjukhet. 
 
Älskar min Sparris som alltid är så positiv, snäll och rolig att rida. Han är världens mysigaste nallebjörn ♥
 
 
Tack till min pappa som fotat och filmat!
 

Helena Reje kurs dag 1

Condamino Humlan
 
"Humlan" är Helenas häst som jag fick rida denna helg. Han är född 2009, Damino SD -Solid.
Märkte direkt vilken energi han hade och insåg att han var teknisk svår precis som Helena sagt. Skrittade fram en lång stund för att vi skulle hitta varandra. Gjorde halter och flyttade för skänkeln. När jag började trava så arbetade vi med att få in honom i ramen, det var klurigt men vi hitta varandra ganska snabbt igen efter tempoväxlingar, volter och skänkelvikningar. I galoppen kändes som han först ville springa iväg från vårt "ram" vi skapat i de andra gångarterna. Ju mer jag tog i tygeln desto snabbare gick det. Det var då jag fick en aha - känsla! Nyckeln var att rida honom från skänkeln upp till handen och runda av med inner skänkel. Blev han stark i handen så var jag tvungen att lätta på handen och hålla om med vaderna/skänklarna. I slutet kändes det jätte bra, han var mjuk i handen och följsam. 
 
Han var en rätt svårt häst att rida men påminde mig lite om både Braven och Sparkling att rida. Jag kunde använda mig av olika tekniker jag använt på dem på Humlan. Jag gillar en utmaning i ridningen och brukar säga "desto svårare det är desto roligare blir det". 
 
 
Sparkling
 
Efter att jag ridit Humlan kändes Sparkling ganska okänslig men jag upptäkte att jag kunde använda mig av den ridning jag haft på Humlan på Sparkling. Bland annat genom att hålla om med vaderna i traven så behöll jag takten bättre och runda av mer med innerskänkelgjorde gjorde att han blev mer lösgjord och fin i formen. Vi började träningspasset med trav - galopp - trav - galopp övergångar. Sedan uppridningar i både galopp och trav från båda varven. Där han skulle vara allert framåt efter halten. Jag la halten på olika ställen samt små tempoväxlingar här och där så han alltid var uppmärksam på mig. Sedan red vi travdelar ur MsvA:1 programmet. Därefter red jag igenom hela programmet, det var först tänkt att jag skulle rida programmet fram till skrittdelen men sen gick det så bra så vi fortsatte. Skritten kändes bra och galoppdelen också förutom enda halvpiruetten, ett av bytena och bytesserien. Det var första gången jag red igenom hela programmet så jag var super nöjd! Till sist tränade vi på bytena i vart fjärde som jag inte fick till alls i programmet. Jag har en förmåga att "hoppa över" till vänster när jag ska byta från höger till vänster. 
 
Det jag ska öva på är att ta små förhållningar (halvhalter) för att behålla takten i traven, energin i traven och för att hålla huvudet i samma form i både galoppen och traven. Jag måste lära mig vänta i bytena och inte vara för ivrig. 
 
 

Smakprov

Här får ni några bilder från dagens träningar med Sparkling och Humlan!
 
 
 

Dagens Sparkling


Häst-Helg

Denna helg kommer bli en väldigt händelserik häst-helg. Helena Reje kommer till stallet och håller kurs på både lördag och söndag. Jag kommer rida Sparkling och Humlan båda dagarna. Vem är Humlan kanske ni undrar? Humlan är en av Helenas fina hästar. Kan berätta mer om det imorgon! Ska be pappa att fota och filma alla fyra träningarna. Sedan kommer jag klippa ihop en film så ni kan se. 
 
Det är inte så ofta jag får chansen att rida andra hästar än min egna. Men jag tar alltid tillfället i akt när jag får frågan. Det är så otroligt nyttigt att rida många olika hästar.
 
Ha en bra fredagkväll allihopa! 
 
 RSS 2.0