Dagens


“The only thing that stands between you and your dream is the will to try and the belief that it is actually possible.”

 
 

Häst, jobb & skola

Roligt att se att några av er är så aktiva på att kommentera, det är jätte roligt med respons! Jag har börjat plocka ihop lite inför bloppisen eftersom den verkade väldigt populär hos er. Jag har hittat ett oanvänt ländtäcke i vinrött, mina "gamla" cavallo ridstövlar, ett par oanvända vita protector benskydd m.m. 
 
Idag red jag det första ordentliga ridpasset på Sparkling sedan den lilla olyckan. Vi tränade för Helena Reje och Sparris var superfin för att ha tagit det ganska lugnt i 6dagar. Vi tränade mycket på delar ur MsvA:1: galoppslutor, öppnor & slutor, samling m.m. Mitt huvud dunkar lite extra just nu men det går nog över tills i morgon. Nästa vecka blir det hela tre träningar för Helena, en på onsdag, en på lördag och en på söndag. 
 
Har glömt att berätta för er! Jag ansökte om att plugga upp två ämnen (matematik och kemi) på komvux nu i vår men det blev fel med min ansökan.. så nu kommer jag behöva vänta tills i höst.. suck. Det kanske var lika bra eftersom tävlingarna kommer ta upp all min tid under de kommande månaderna. Jag har pluggat inför högskoleprovet men nu visar det sig att det är samma helg som en observations tävling på Segersta. Så vi vet ju alla vad jag kommer välja haha! Just nu har jag väldigt mycket fritid och det gör mig extremt rastlös, så nu skriver jag mitt CV och ska söka flertal jobb. Eller så får jag skaffa mig en till häst (pappa?). Jag kan iaf hjälpa till att betala stallhyran nu när jag är ledig. 
 
 

Mina favoritbilder genom åren

Älskar att ha massvis med bilder från tiden med Roxelina och Brave Heart. Jag har även fått några fina bilder på Sparkling trots att vi inte varit i varandras liv speciellt länge. Bilderna är sparade minnen och känslor. Är så tacksam att jag kunnat föreviga dessa stunder. Fotograferna ser ni under varje bild. 
 
Vilken är din favorit?
 
Foto: Mikael Ryd
 
 
Foto: Mikael Ryd
 
 
Foto: Linnea Schalander
 
 
Foto: Linnea Schalander
 
 
Foto: Linnea Schalander
 
 
Foto: Therese Nordlöf
 
Foto: Linnea Schalander
 
 
Foto: Mikael Ryd
 
 
Foto: Linnea Schalander
 
 
Foto: Linnea Schalander
 
 
Foto: Mikael Ryd
 
Foto: Joanna Backelin
 
 
Foto: Mikael Ryd
 
 
Foto: Linnea Schalander
 
 
Foto: Mikael Ryd
 
 
Foto: Mikael Ryd
 
 
Foto: Mikael Ryd
 
 
Foto: Linnea Schalander
 
 
Foto: Mikael Ryd
 
 
Foto: Mikael Ryd
 
 
Foto: Mikael Ryd
 
 
Foto: Mikael Ryd
 
 
Foto: Mikael Ryd
 
 
Foto: Mikael Ryd
 
Foto: Mikael Ryd
 
 
Foto: Mikael Ryd
 
 
Foto: Mikael Ryd
 
 
Foto: Linda Andersson
 
 
Foto: Tomina Maukonen
 
 
Foto: Mikael Ryd
 
 
Foto: Linnea Schalander
 
 
Foto: Mikael Ryd
 
 
Foto: Sanna Svensson 
 
 
Foto: Sanna Svensson 
 
 
Foto: Sanna Svensson 

Årets knock out 2015

Läs hela atrikeln HÄR (dock låst plusartikel)!
 
 

Häst prylar

Jag börjar känna mig återhämtat igen efter skadorna. Tack för era omtänksamma "krya på dig" kommentarer på instagram, här på bloggen och på facebook. Huvudvärken har börjat släppa och det gör inte lika ont att röra sig längre. Red ett lättare ridpass på Sparkling idag och jäklar vad fin han var! Har verkligen fått ridabstinens de senaste dagarna så ville inte sluta rida, det var verkligen hur kul som helst. 
 
 
Vann ett presentkort på Lag-SM så använde det idag och beställde hem ett fyra pack Equiline stallpaddar, ett par roeckl handskar (i färgen mocha) och ett par vita benskydd från Protector. 
 
På tal om häst prylar så har jag en del som jag köpt i fel storlek osv. Fina saker som jag aldrig använt och saker som är använda ett fåtal gånger. Jag borde ha en bloppis här på bloggen! Intresserade? Annars får får jag lägga ut dem på Hästnet, men tänkte att ni kunde få förtur. :)
 
 
 
 

Be like kate

 

min vanliga otur

Skulle rida i sommarhagen i förrigår med Sparkling och snöpulsa, men ridpasset slutade med hjärnskakning, whiplash skada och mörbultad bröstkorg. Sparris bestämde sig för att bralla rejält när vi skulle galoppera haha. Han gjorde många brutala bocksprång och innan varje så smällde han upp huvudet och nockade mig i huvudet, ansiktet och bröstkorgen. JAG RAMLA INTE AV men jag var chockad och grät av smärta. Hur kan man göra sig så illa uppe på hästryggen utan att ramla av? haha varför är jag inte ens förvånad.
 
Så nu blir det ingen ridning på ett par dagar... Min vanliga otur. Jag och Sparkling är inne i en intensiv träningsperiod nu inför debuten i MsvA så det här var typiskt. Anmälde oss till årets första tväling igår som blir på Södertälje Ridklubb den 27februari. Vi kommer starta programmet MsvA:1 2016 och jag kommer få rida i frack för första gången! Det är första gången jag kommer rida galoppslutor, seriebyten och halvpiruetter på tävling. Det kommer bli otroligt spännande och jag kan knappt bärga mig!
 
 

Helena Reje clinic

Boka upp den 20e mars i er kalender! För då kommer min tränare Helena Reje ha clinic på Vällingby Ridskola. Inriktningen kommer vara vardagsarbete. Jag och Sparkling har fått äran att vara med och visa upp oss! Ni kan maila Helena på: stallreje@gmail.com för att få en inbjudan mailad till dig när det är dags.
 
 
 

Att hitta en bra tränare

Att ha en bra tränare är definitivt det viktigaste om man vill uppnå framgång inom ridsporten. För mig är det viktigast att mina tränare har samma tänk inom hästhållning och träningsfilosofi som mig. Personen ska vara engagerad och jag vill känna att vi har ömsesidig respekt. Jag vill känna att jag klickar med min tränare personligen.
 
Jag har tränat för många olika tränare genom åren. Jag har en vardagstränare och två spetstränare. Helena Reje är min vardagstränare och hon tränar jag för ca 1gång/vecka. Mina spetstränare är Jeanna Högberg och Anna Blomgren. Jag försöker träna för någon av dem minst 1gång/månad. Dessa tränare kan jag bolla idéer och problem med. De tar fram det bästa ur mig och pushar mig att bli ännu bättre. Jag har hittat tre tränare med samma koncept. De är inspirerande och jag ser upp till dem. 
 
För att ligga på elit nivå krävs en stor regelbundenhet i träningen och man behöver ha en tränares ögon på sig minst en gång per vecka. Helst av allt vill man träna för tränare nästan alla pass man rider i ridhuset, men det är i princip en omöjlighet. Dock vill man kunna vara självständig och kunna lösa problem själv. Det är upp till var och en hur ofta man vill träna men det är viktigt att checka av sitt egna arbete med tränare så att man är på väg åt rätt håll. 
 
Jag anser också att man kan behöva byta tränare efter en tid för att fortsätta utvecklas och hitta nya träningsmetoder. Jag tränade under många år för samma tränare, personen lärde mig otroligt mycket och det är jag tacksam för. Men till slut var det dags att byta tränare för min utvecklingskurva slutade peka uppåt. Efter det sa det BOOM och plötsligt fick jag framgång. 
 
Vad är era tankar kring tränar-djungeln? Hur ofta tränar ni?
 
 
 

Gårdagen i bilder


Tävlingsplanering

Har suttit konstant framför tävlingsdatabasen för att planera tävlingar och invänta anmälan. Ni som tävlar dressyr vet ju hur hektiskt det är kring anmälan till tävlingar, man måste verkligen hänga på låset för att komma med. Då menar jag att du har ca 30sekunder på dig annars blir det ingen tävling. Det värsta är att de kan släppa anmälan vilken dag som helst och ingen vet när. Det ska ju stå i propositionen, men den släpps numera samtidigt. 
 
Planeringen för våren med Sparkling är:
1. Få ett kval över 62% i MsvA eller FEI Prix S:t Georges på regional nivå (måste vara 3st domare).
2. Få två kval över 64% i FEI Prix S:t Georges/FEI Unga Ryttare på nationell nivå. 
 
Uppnår jag det ↑ så blir jag överlycklig eftersom vi då har kvalat till Young Rider SM 2016. Jag kommer för första gången tävla i frack - vilket är drömmen för oss dressyr ryttare. Jag köpte en superfin marinblå Animo frack (modell Lagos) på Stockholms Horse Show. Det kommer bli ett lärorikt år med många utmaningar och jag ser fram emot att kämpa mot mina mål. Jag har en fantastisk häst och är väldigt tacksam att jag får dela denna resa med honom. 
 
 
Tävlingar som är preliminärt inbokade:
 • 27/2 Katrineholms Ryttarförening MsvA:1 / Södertälje MsvB:1
 • 4-5/3 Föreningen Mantorps Ryttarna FEI Prix S:t Georges
 • 25/5 Enskede Ridsällskap FEI Prix S:t Georges
 • 30/5 Strömsholms Ridsportförening FEI Prix S:t Georges
 • 8-10/4 Sällskapet Segersta Sportryttare FEI Prix S:t Georges
 • 5-7/5 Årsta Runstens Sportryttare FEI Prix S:t Georges
 • 21-22/5 Djurgårdens Ryttarklubb FEI Prix S:t Georges
 


 

Dagens inspo
Lite friskare

Jag är tillbaka: lite friskare och några kilon lättare. I tisdags förra veckan fick jag influensan har mått fruktansvärt dåligt sedan dess. Kroppen är helt värdelös för den orkar ingenting. Dagarna har spenderats i soffan eller i stallet. Jag klarade av en träning för Helena Reje i tisdags men det var på gränsen till kollaps efteråt. 
 
Idag tränade jag för Anna Blomgren på Tuna Gård. Sparkling var sååå fin men svinkallt var det. -18grader och jag hade mina dressyrstövlar = självplågeri. Men vad gör man inte som häst tjej och det är en viktig träning? Träningen gick som sagt jätte bra och vi fokuserade på bytesserier, arbetspiruetter och samling. Jag fick många nyttiga tips och trix för att förbättra bytena och stärka vänster galopp som är hans och min "dåliga". I slutet var han väldigt förljsam och bytena blev luftiga. I traven kändes det som vi hittade en ny växel där det fanns massor av energi, det var som att jag kopplade ihop bakbenen på frambenen. Det sa bara "klick". 
 
Eftermiddagen spenderade jag tillsammans med min mamma och pappa. Först åkte vi till Hogsta och köpte foder samt nya hag-boots från Eskadron till Sparkling. Därefter åkte vi till Bromma Blocks där jag köpte underkläder från Calvin Klein och body lotion från Body Shop (mojito lukt!).
 
Nu är ni lite uppdaterade! Efter dagen har jag riktigt ont i huvudet och det känns som mina bihålor kommer sprängas. Så nu tänkte jag ta det lugnt och återhämta mig. 
 
 
 

Fantastiska Sparkling på dagens Anna Blomgren träning i -18 🔛🔝🌟

Ett filmklipp publicerat av Victoria Alina Avellan Ryd (@victoriaavellanryd) Jan 16, 2016 kl. 9:02 PST


Helena Reje Kurs

Äntligen känns det som jag och Sparkling har kommit igång med vinterträningen på allvar. I måndags var årets första Helena Reje träning/kurs. Det är mycket som skall tränas in inför kommande tävlingar. Sparkling har blivit så energisk på senaste tiden: han hoppar jämfota i hagen, när jag leder in honom och på stallgången. Han har börjat få extra kraft efter ridning för att få den där lilla extra energin som behövs nu. Jag har ingenting emot en piggelin häst.
 
Måndagens träning gick helt okej. Han måste haft en spänningar i kroppen som vi ägnade ridpasset åt att lösa upp. Tempoväxlingar & övergångar kan man förkorta passet med. Det var nyttigt att bara rida grunder för det ju det som allt bygger på. Tisdagens träning gick såååå bra! Måndagens slit gav resultat och allt satt på plats. Vi passade på att träna på bytena, skolorna, samling m.m. Efter varje Helena träning så är Sparkling helt "lös" i kroppen = helt lösgjord. Det är när man kommer dit som man kan börja rida på riktigt. 
 
Dagens planer var egentligen att Sanna skulle komma hit och fota, men jag har dragit på mig en rejäl förkylning. Kunde inte sova på hela natten pga feber, huvudvärk och halsont. Kunde knappt prata på morgonen. Så jag fick ställa in fotograferingen, det var riktigt tråkigt då jag såg fram emot att få nya fina foton. Jag var i stallet en snabbis och gick en liten promenad med Sparkling, men jag hann inte långt innan halsen började brinna.
 
Sista & näst sista bilden är ett tydigt exempel på när jag måste släppa lite på vänster tygeln. Jag låser handen ofta samt ställer för mycket åt vänster och då har Helena kommit på knepet att jag tar fram vänster hand i nån sekund eller tar jag fram vänster hand och ger honom en klapp lite snabbt. Håller på att träna bort det och nu gör jag denna rörelse självmant även när jag tränar ensam (hållit på med det i månader). Detta gör Sparkling automatiskt finare eftersom han inte tappar ut höger bog. Alla har vi någon olat i ridningen - och detta är min. Roligt att korrigeringen fastnade på bild.

Nyårsafton

Hur var er nyårsafton? Min var helt annorlunda gentemot hur jag brukar fira. Normalt brukar jag befinna mig i Enafors (en bit utanför Åre) i vår fjällstuga med familjen vilket brukar resultera att jag sover till ca 20min innan midnatt och vid tolvslaget dricker vi pommac och smäller några raketer --> sedan sova igen. Denna nyårsafton var raka mottsatsen. Jag och några kompisar åt middag och drack champange (det ska börja drickas tidigt på nyår tydligen haha dock smakade jag lite bara för jag skulle köra tidigt dagen efter). Därefter åkte vi in till centralen och vidare till St Eriksplan. 6minuter innan midnatt sprang jag, Mira, Anna och Joanna till en bro för att kolla på fyrverkerierna och skåla med champange! Efter det gick vi till en bar men ingen ville vara kvar där så vi gick till donken och åt istället. Vissa ger nyårslöften att bli mer hälsosamma och vi börjar året med skräpmat. Det var LÄTT värt det. Jag kom hem vid 4 på natten så jag var döende när jag vakna, men skönt att inte ha baksmälla som de flesta har på nyår. 
 
Jag är glad att jag valde att stanna hemma iår så jag fick uppleva min första nyår i Stockholm. Detta nyår var underbart för att jag fick fira med mina bästa vänner. 
 
Det bästa med sista dagen på 2015 var att jag fick spendera den med Braven och Sparkling. Det bästa med första dagen på 2016 var att jag fick spendera den med Braven och Sparkling. Mitt liv är komplett. 
 
 

Dagens inspo

 
 

Are you going to give in Or give it all you got and continue to follow your dreams?

Posted by Ryttarinspiration on den 5 augusti 2014

Just nu:

Med världens finaste ponny 
2016

Mina nyårslöften/mål 2015:
 • Hitta världens bästa hem till Braven ✓
 • Köpa en stor häst som kommer bli min nya stjärna 
 • Göra allt jag kan för att bli friskare 
 • Bli bättre på att blogga  (halvcheck)
 • Ta studentexamen 
 • Ta mitt körkort 
Som ni ser här ovan ↑ så har jag kunnat checka ✓ av alla punkter. Jag kan dock medge att jag kanske inte blivit flitigare på att uppdatera bloggen, men jag tycker ni har fått läsa mer intressanta och välskrivna inlägg istället. Jag har hittat ett nytt bra hem till Braven hos familjen Thunberg. Jag köpte Sparkling i maj 2015 och han är en bättre häst än vad jag någonsin hade kunnat drömma om. Jag har definitivt blivit friskare men ej helt bra. Jag tog studenten med gymnasieexamen i juni och jag tog mitt körkort i december.  
 
Jag flyttade till ett nytt stall i januari och började då träna för Helena Reje. Vi började åka oftare till Jeanna Högberg för träningar och kurser. Det tror jag har bidragit mycket till detta fantastiska år. Jag har haft ett väldigt framgångsrikt år med Braven. Vi tog hem vinst efter vinst. Vi slog vårt personbästa i FEI-klasser, vi vann B-finalen på SM, tog DM guld, vi vann Elitallsvenskan, tog Lag-SM guld och vann många ELIT tävlingar. Att jag och Braven kunde avsluta vår resa tillsammans med ett SM guld är helt jäkla otroligt. 
 
Jag och Sparkling har haft många fina placeringar och vinster tillsammans trots att vi inte varit ett team så länge. Vi har lyckats kvala upp till MsvA iår! Jag är enormt tacksam för denna magiska häst.
 
2015 har varit framgångens år! Det har varit det bästa året hittils i mitt liv.
 

 
2016 - Nyårslöften 
 
 • Börja plugga 
 • Gör högeskoleprovet x2
 • Fundera på vad jag vill göra i framtiden
 • Kvala till Young Rider SM på Sparkling
 
Det ska bli roligt att se vad detta år har att bjuda på! Blir det framtidens år? Framgångens år igen? Lärdomens år? Vi får vänta och se. Men jag ser mest fram emot att inta de större tävlingsbanorna med Sparkling och jag hoppas innerligt att vi är bra nog att ta oss till YR SM redan iår. Han kan - det är bara jag som ska lära mig rida de svårare rörelserna med säkerhet. Vi ska även åka på så många observationstävlingar i vår som vi har möjlighet till.
 
2016 BRING IT ON
 
 
 
 

RSS 2.0