Frågor & Svar

Vem klippte din kür musik?
Svar: DJ Jonake gjorde musiken till både min Ponnykür och Young Rider kür.
 
 
Kan du inte fixa så man kan läsa din blogg via bloglovin också? Hoppar tyvärr ofta över dina inlägg pga det.
Svar: HÄR är en länk till min bloglovin. UPPDATE! Hur gör jag så att man ser hela inläggen på bloglovin?
 

Om ni har någon fråga till mig så vet ni att ni alltid kan kommentera inläggen så svarar jag! :)
 
 

studentskiva

Igår var jag på min kompis Joannas studentskiva på Café Opera. Det var trevligt att få träffa gamla kompisar igen och dansa loss. Temat var "Min första bokstav". Det var länge sedan jag gjorde någonting annat än att vara i stallet, men detta fick mig att inse att jag tusen gånger hellre spenderar min tid med häst eller myskväll med vänner än på klubb/bar. Jag har inte druckit en skvätt alkohol på månader för jag vill vara i topp form till SM. Häst, träning och tävling - det är mitt liv och jag älskar varje sekund av det. 
 
På eftermiddagen tränade jag för Nina med Sparkling. Det gick väldigt bra men värmen tog hårt på lilla Sparris. Jag red igenom FEI Mästerskap och det kändes fin fint. Nu på kvällen har jag varit ute och gått tillsammans med mamma. 

Imorgon kanske det blir Nina träning igen, om hon hinner. Då kommer hon även hjälpa mig så jag kan rida igenom küren. Jag måste börja packa inför avfärden på torsdag. Vi ska vara borta i fem dagar så det är en massa som ska med till både mig och Sparkling.


Tog inga bilder igår, så här får ni några från ett år sedan på min studentskiva.
 

victoriaavellanryd.se

Har ni märkt något nytt här på bloggen? Jag har skapat mig en egen domän och bloggen heter nu victoriaavellanryd.se men ni kan fortfarande gå in genom victorias.blogg.se. 

 

Bilder Anna Blomgren träning

 

Jag är så stolt

Hedda och Brave Heart tävlade nationell FEI Mästerskap idag på 69,3% och det innebär att de är färdig kvalade till SM! De tog en tredje placering och inte nog med det så fick de poäng till SIHS. 
 
 

Fina Braven tog hem en tredjeplacering på 69.39% i FEI Ind. mästerskapspr! Därmed satte vi det andra och sista SM-kvalet och fick även SIHS poäng😱Schabrak & tävlingstopp: @esstockholm💙

Ett foto publicerat av Hedda Thunberg (@heddathunberg) Maj 29, 2016 kl. 6:55 PDTRoxelina tävlade idag med en tjej som heter Beata Åkerhjelm och de red LC:1 på över 71% och vann. De har tidigare vunnit LC:1 på 69% respektive 70%. De har varit lag ankaret för Surahammars lag i Div 3 och har vunnit alla omgångar samt totalen. 


 

Jag och super duper fjordingen roxi tog hem vinsten inviduellt på fina procent, hela 71% ⭐️

Ett foto publicerat av Beata Åkerhjelm (@beataakerhjelm) Maj 29, 2016 kl. 7:57 PDT

 

Vi tog många inviduella placeringar- alla kategorier, vi vann alla omgångar, vi VANN totalen- Div 3 ponny dressyr Västmanland 2016. Vi hade de jäklarns kul med våra fantastisk fina ponnyer. Vi vill tacka mammor, pappor, ponnysar, lagkamrater m.m som ställt upp men framförallt våra två fantastiska tränare Jossan och Boel, ni är bäst och Sura RF likaså ❤️🌟

Ett foto publicerat av Beata Åkerhjelm (@beataakerhjelm) Maj 29, 2016 kl. 6:06 PDT


Min helg

Oj hej. Min helg har verkligen runnit iväg och jag har inte ens ägnat en tanke till bloggen förrän nu.

I lördags morse var hovslagaren i stallet och skodde Sparkling. Det råkade bli fika och en massa prat som vanligt. Jag gjorde alla stallsysslorna och sedan åkte jag till Djursholm/Danderyd för att hälsa på Brave Heart och familjen Thunberg. Jag fick tårar i ögonen när jag fick träffa guldponnyn igen. Jag fick rida honom också och gud vad roligt det var! I slutet satt Hedda upp på Braven och jag fick coacha dem. Efter 5år tillsammans med Braven har jag samlat på mig lite tips och trix. Hedda och Braven passar verkligen tillsammans och de har hittat varandra fort. Bättre hem hade han inte kunnat få. Min lördag avslutades med mys och barbacka ridning på Sparkling. Dock var han så på tårna att jag höll på att flyga av (vi skrittade i ridhuset). Så det slutade med att jag ledde honom i 50min haha. 

 
Idag har jag tränat för Anna Blomgren på Tuna Gård med Sparkling. Vi råkade få det stressigt när vi skulle åka dit och jag hatar verkligen att stressa för jag glömmer bort allting. Denna gång glömde jag bort schabrak och padd. Som tur var kunde jag låna från snälla Inger! Nog om det → nu till träningen. Sparris var fantastiskt fin direkt från början. Han hade den där extra energin som jag ÄLSKAR. Traven var magisk som vanligt, skritten var suverän och galoppen fick vi till galant i slutet. Sista bytesserierna var klockrena och nu tror jag att jag äntligen hittat känslan i dem. Anna är verkligen en grymt bra tränare och det bästa är att jag verkligen får arbeta med MIN kropp och inte bara tänka på hästen. Vi fick fina kommentarer från Anna som sa att vi utvecklats enormt sen sist och att Sparris hade biffat till sig. Många underbara kommentarer från åskådarna fick vi också, tack så mycket!

Nu på kvällen har jag och pappa varit och kört inne i Stockholm. Jag är en bra förare men innerstan skrämmer skiten ur mig. Det gick faktiskt bra så nu känner jag mig lite säkrare. När vi kom hem åt vi god middag och firade mamma på mors dag med röda rosor och tårta!
 
 

Jag är taggad, är ni?

 

 

10 saker ni kanske inte visste om Sparkling

  1. När Sparkling är uttråkad så vrider han på mulen och "ler".
  2. Sparkling biter och tuggar på allt. Han har tuggat sönder x antal grimskaft och tyglar.
  3. Sparkling blir jätte frustrerad om han inte får gå ut i hagen men när det är dåligt väder blir han upprörd att han är ute. 
  4. Sparkling har ett mini huvud och väldigt stora ögon.
  5. Sparkling får lätt skav, speciellt vid fällnings tider. Han är därför alltid dränkt i vaselin och jag måste sköta om honom som en bebis.
  6. När jag ska hämta Sparkling i hagen så ser han mig alltid långt innan jag är framme och kommer springande fram till mig. 
  7. Sparkling är en stor nallebjörn och älskar att mysa. Han brukar somna i min famn.
  8. Sparkling ogillar att bli borstad på benen och är kittlig under magen.
  9. Vi brukar säga att Sparkling "inte förstår sin egen storlek". Han är en riktig fegis och är rädd för den allra minsta rörelse. 
  10. Smeknamnet "Sparris" blev uppfunnet av Therese i stallet (hon är en av stallpersonalen). Sparkling bästa häst kompis Tomish kallas "Bollar". Så tillsammans blir de "Sparris och Bollar" från filmen Bert. Haha googla det.
Nedräkningen har börjat

Nu har nedräkningen till resan till SM börjat. Det är 8dagar kvar tills vi åker till Strömsholm och jag får inviga tävlingsbanan. Om 9dagar startar jag mitt första SM på stor häst och jag får göra det med min älskling Sparkling. 

Idag är det dags för Helena Reje träning och jag har planerat att vi ska rida igenom küren med musik. Jag har lärt mig alla "cue punkter" genom att kolla på videon med musiken, men jag vill ändå hinna rida det 1-2gånger hemma innan jag ska tävla det.

Jag ska försöka klämma in en till Nina träning denna vecka och sedan blir det en Anna blomgren träning på söndag kl 13 på Tuna Gård. Nästa vecka har vi Helena Reje träning på onsdag och det är perfekt inför avfärden.

Det finns ett flertal sakrer som måste göras innan vi åker: Sparris måste skos, jag måste köpa nya vita ridbyxor, måste laga min frack som gick lite sönder under förra tävlingen, jag måste ta ut mina nya linser så jag ser ordentligt haha, Sparris måste ha mer foder och äpplen (han får alltid ett halv äpple innan och efter han haft kandaret) och jag måste checka om det nya kandaret hinner komma innan SM. 

 

1år sedan...

1år år sedan jag och Brave Heart lyckades få vårt personbästa på 71,626% i FEI Mästerskap och vann med god marginal. Vi hade kämpat länge för att spräcka 70% gränsen och gjorde det med bravur. Jag var så stolt och lycklig att jag grät. Det är ett ögonblick jag alltid kommer minnas.
 
I helgen tog Hedda och Braven sitt första SM-kval på 66,923% och en fjärdeplacering. Det är bara början, de kommer bli riktigt farliga tillsammans. Jag är så glad att han hamnade så rätt och är hos den ödmjukaste familjen där att han är enormt älskad.

Jag är lyckligt lottad att få vara en del av hans liv fortfarande för han har satt sig djupt i mitt hjärta och jag saknar honom varje dag. Min bästa vän och guldponny.

 

Mitt nya tur halsband

Från LUC of Sweden

 

Kür - check!

Mitt och Sparklings kür program och musik är klart. ÄNTLIGEN. Jag är nöjd med hur programmet ser ut, för svårigheten är anpassad efter vad vi kan visa upp idag. Den lyser upp Sparkling starka sidor och "gömmer" hans (och mina) svaga. 

Det blev ett tema med musik från filmatiserade sagor. Musiken vi använder är:
 
Fairytale - James Newton Howard (Shrek)
Castle - Halsey (The Huntsman: Winter's war / Snövit)
Ready The Ships - John Powell (How to train your dragon)
 

Det är fina låtar med en dramatisk edge. Vi kommer rida denna kür oavsett om vi kommer till B- eller A-final och vi kommer rida den på GP-banan (vid slottet). Hoppas ni kommer för att se oss någon av dagarna på Strömsholm! Vi rider fredagen 3/6, lördagen 4/6 och söndagen 5/6 (B-final kür) eller eventuellt måndagen 6/6 (A-final kür). För er som inte kan komma men vill se: pappa kommer filma!

 

Tävling Djurgården

Tävlingen igår gick väldigt bra! Anläggningen var Djurgårdens Ridskola och ligger mitt inne i Stockholm bara ett stenkast hemma från oss. Det var rörigt på tävlingsplatsen måste jag säga... Mycket bilar, massor av rörelse och hög musik. Pappa var tvungen att leda mig och Sparkling till framridningen för han var så nervig. 
 
På framridningen blev han mycket lugnare men var fortfarande spänd eftersom det var ting i varje hörn. Ridhuset hade en jätte smal och låg ingång, det var mörkt och litet (vi trängdes minst sex personer i ett ridhus på 20x40). Jag ska sluta klaga, men jag tyckte inte det var riktigt optimalt. Men det var bra träning inför SM där det antaligen kommer vara något liknande omgivning. 

På banan var han minst spänd samt energisk och spänstig. Ridbanan hade fint underlag och fin och lugn natur. Tummen upp för det! Travdelen i programmet var super fin som vanligt (dock saktade jag av till skritt lite tidigt) och även skrittdelen hade sina ljusa stunder. Galoppdelen blev ganska bra den också men tyvärr blev det räknefel i båda bystesserierna (kommunikationsmissar). Ena galopp piruetten blev högklassig och i den andra tappade vi lite energi, men det var mitt fel. 
 
Domare H: 65.000%
Domare C: 65.658%
Domare M: 65.395%

Reultatet: 65,351% och vi kom precis utanför placering i ett jäkligt bra startfält. 

Det var vårt personbästa på nationell nivå trots missar som var kostsamma. Jag säger det varje gång, men det finns så mycket kvar att hämta. Alla fina kommentarer om min häst från tävlingskamrater, ryttar föräldrar och obekanta värmer mitt hjärta. Älskade Sparris, han är helt otrolig. 1,5vecka kvar till SM och vi är taggade till tusen. Vi ska träna träna och träna så vi kanske kan sätta de där bytesserierna då.

Tack till bästa Sanna Svensson för fantastiska foton och sällskapet! Djurgården hade en bra arrangerat tävling, med utställare från Luc of Sweden och Stockholms Hästbutik. Det var fina priser och trevliga funktionärer. 

Tävlingsdags!

Gormorgon mina bloggläsare! Idag är det tävlingsdags på Djurgråden, men vi åker inte från stallet med Sparkling förrän efter 12 så jag kan ta det lite lugnt hemma först. 

Jag har lyckats få 5st skavsår på fötterna från att mina nya sporrar suttit lite för hårt. Mitt nagelband på mitt finger är skadat efter att Sparkling blev lite knäpp när jag skulle släppa honom i hagen och drog iväg innan jag släppt grimskaftet. Mitt finger är typ en tredjedel större än vad det brukar vara haha. Lagom skönt till tävlingen idag men det är bara att plåstra om.
 


Sanna Svensson hänger med idag och fotar oss. Tävlingen går utomhus så det blir nog riktigt bra bilder! Det är min och Sparklings första uthomhus tävling för iår så jag hoppas Sparkling blir pigg och glad av det. Han får ha huvan på sig om det skulle vara mycket insekter, blåst eller annat ljud.

Målet för dagen är att få till bytesserierna och bra halvpiruetter. Ni kan följa oss via Equipe! Hedda och Brave Heart tävlar också idag på Kumla, de startar ungefär samtidigt som mig och Sparkling. Håll tummarna för oss.

 
 

Dagens inspo
Energiknippe

Gårdagens träning för Nina gick suveränt bra! Sparkling var en riktigt energiknippe, när jag skulle ta in honom gjorde han små luftsprång och trippade. Precis som jag vill ha honom! Det kan bero på att vi bytt foder till St Hippolyt Struktur E, som ska ge tävlingshästar den där extra energin. Vi tränade på delar ur S:t George programmet som jag ska rida på lördag. Bytesserierna satt som en smäck och vi gjorde nog de bästa halvpiruetterna vi någonsin gjort. Förut red jag serierna och piruetterna med en inställning: "hoppas på det bästa". Äntligen börjar jag känna mig säker i dessa rörelser så jag kan rida dem med självföroende. Fick härligt beröm av Nina om min ridning! 

Nu gäller det bara att sätta allt på tävling vilket är det svåraste. But we´re getting there. Förhoppningsvis kan Nina hjälpa mig på framridningen på lördag i Djurgården. Uppdatering: Nina är fortfarande sjuk och kommer troligtvis inte till tävlingen tråkigt nog. Jag och Sparkling startar FEI Prix S:t Georges 15.16. 

 

otto schumacher kandar beställt!

Jag har glömt bort att berätta för er att jag har beställt ett nytt kandar till Sparkling förra veckan! Det blev ett Otto Schumacher kandar: runsytt, lack med vit fodring, tjock insydd nackpadd och suferfint pannband med med silver och blåa (olika nyanser) stenar. Det brukar ta 4-6veckor innan man får en beställningsvara, men de skulle se om de kunde göra ett undantag för mig eftersom jag tävlar SM om lite mer en 2veckor.

Helena Reje träningen var inställd denna onsdag eftersom Helena ska rida på en clinic. Istället skulle jag ha tränat för Nina, men hon är sjuk tyvärr. Så nu vet inte var jag ska hitta på med Sparkling idag, det står mellan hoppning (mest cavaletti och små hinder) och dressyr. Ikväll åker jag till Vällingby Ridcenter för att kolla på clinicen med dressyrdomaren Bo Jenå. 

Förhoppningsvis blir Nina bättre snart så hon kan träna mig och Sparkling innan tävlingen på Djurgården på lördag! Ha en bra dag allihopa!

 

Sparkling goes wild

 
 

Sparkling goes wild

Ett filmklipp publicerat av Victoria Avellan Ryd (@victoriaavellanryd) Maj 14, 2016 kl. 11:42 PDT


Tävling Hammarö

Fredag 6/5  FEI Prix S:t Georges
 
På framridningen fick jag hjälp av Nina, vilket var ovärderligt! Det är inte ofta jag har med min tränare på tävling men wow så effektivt det är. Det blev en trygghet och nervositeten släppte lite extra. Sparkling var super fin direkt från början. Vi använde oss av vårt vanliga uppvärmningssystem som innehåller mycket skänkelvikningar och öppnor i trav, galopp och förvänd galopp. 

Inne på tävlingsbanan var Sparkling avslappnad men spänstig. Aldrig har han varit så ridbar på tävling och han trava för kung och fosterland. Travdelen i programmet kände otroligt bra och domarna hade oss mellan 70-75%. Skritten var lite loj och det råkade bli några passgång steg.. I galoppdelen blev det några det några missar, bland annat i ena halv piruetten och i båda bytesserierna. Jag råkade hålla lite för mycket i stångtygeln och då blev det svårt att få honom fram för skänkeln. Skritten och galoppen har koefficient moment och missar är väldigt kostsamma. 
 
Domare H: 64.211%
Domare C: 65.132%
Domare M: 61.053%
Reultatet: 63,465%
 
 

Sparkling 😍

Ett filmklipp publicerat av Victoria Avellan Ryd (@victoriaavellanryd) Maj 10, 2016 kl. 4:00 PDT

 
 
Lördag 7/5  FEI Mästerskap för UR

På framridningen var han lite tröttare än dagen innan. Nina hjälpte oss igen och vi värmde upp på samma sätt som vanligt. Det blev mycket fokus på hur jag ska rida i bytesserierna: jag måste rida på framåt och vara tydlig. 

Inne på tävlingsbanan var han inte lika energisk som dagen innan men vi gjorde en bra travdel igen. Skritten var lite medlemåttig och i galoppen blev det missar i båda halv piruetterna (den ena blev för stor och den andra så "kastade" han sig runt) och bytena i vart tredje. En av domarna gav oss dåligt på bytena i vart fjärde, trots att vi klarade av dem galant. Vi gjorde missar i koefficient momenten (förutom i traven) och det är ju som sagt väldigt kostsamt. 

Domare H: 66.053%
Domare C: 61.579%
Domare M: 60.921
Resultatet: 62,851%
 

Det kännas som vi börjar få lite rutin i dessa klasser och då börjar jag kunna fokusera. Jag har lärt mig att jag kan röra på tårna (andas är också viktigt) inne på tävlingsbanan för att få mig tillbaka till verkligheten och nuet. Det roligaste av allt är att det finns så MYCKET mer kvar att hämta i Sparkling och mig. Jag längtar till den dagen vi lyckas visa vårt bästa på tävling.

 
 

Dagarna har sprungit iväg

Nu var det länge sedan jag loggade in här.. till och med en vecka sedan. Dagarna har spungit i väg och jag har faktiskt inte sätta mig ner och skriva. Jag kommer skriva en uvärdering av tävlingen snart, som gick väldigt bra men tyvärr hade vi för många missar som var kostsamma. 

Det har varit en massa strul med att med att skicka küren till hon som skall göra musiken, men nu är det fixat och musiken är vald så förhoppningsvis är den klar nästa vecka. Då kan jag börja rida igenom den och lära mig tajma med musiken.

Nästan varje morgon sedan tävlingen har jag och min kompis Anna tagit en morgon promenad i skogen, vilket måste vara det skönaste att börja dagen med. Jag har blivit effektiv och städat mitt rum från golv till tak och satt in hyllor i badrummet där jag nu förvarar häst kläderna. 

Jag och Sparkling tränade för Helena Reje i onsdags. Helena satt upp och red honom, då blev han otroligt mjuk och lösgjord. Igår tränade jag för Nina och det gick super bra, vi tränade på de rörelserna jag oftast missar på tävling: seriebytena och halvpiruetterna. Seriebytena gick galant när jag hitta känslan men halvpiruetterna måste vi jobba mer med.

Idag ska jag och mamma åka till Ekerö centrum och göra några ärenden. Efter det åker jag till stallet för att fixa stallsysslorna och skritta Sparkling. Senare i eftermiddag ska jag till Hogsta Ridsport för att köpa foder och kolla på ett nytt kandar!
 

Förresten! I tisdags, den 10maj var det 1år sedan Sparkling blev min. ♥
 

Framme & installerade

Nu vi är vi framme och installerade i Hammarö. Sparkling sover förhoppningsvis gott i boxen och jag & pappa är på våra hotel rum (vi har två rum för jag kan inte sova när pappa snarkar). 

När vi kom fram var Sparkling lite spänd och nervig men lugnade ner sig till jag skulle sitta upp och rida. Vi skrittade runt på anläggningen och sedan joggade vi på tävlingsbanan. Sparris kändes otroligt fin och avslappnad. Efter det hade klockan hunnit bli 20.30 så då blev han nattad. 

Jag och pappa har varit ute och ätit på en italiensk restaurang. Nu har jag precis tagit en dusch och nu ska jag sova! Dock är det fest i hela Karlstad så antar att jag får sova med öronproppar trots allt.

Morgondagen blir en spännande dag! Vi startar FEI Prix S:t Georges kl 15.52 och Nina kommer hjälpa oss på framridningen. 

Godnatt!
--> Hammarö!

Förlåt för dålig uppdatering! Men det har varit så mycket att göra de senaste dagarna. Pappa filmade kür programmet igår och det kändes väldigt bra, dock gjorde vi två missar i bytesserierna men hon som ska göra musiken fixar det nog ändå. 

I måndags tränade jag för Nina och Sparkling kändes super fin! Nina godkände kür programmet så då är det bara att skicka till Jonake. Dock har vår data krashat här hemma, den enda datan som kan läsa filerna från filmkameran. I den fanns filmer från mitt första SM 2012 fram tills nu... och jag vet inte om jag någonsin kommer få dem tillbaka. Den har error av windows 10 "Incredible boot device" och jag har försökt fixa den i flera dagar, för jag är relativt duktig på allt tekniskt men inget funkade. Suck. På något sätt efter mycket läsning på internet lyckades jag spara en läsbar video fil på min macbook och dela det på onedrive. 

Igår tränade jag för Helena Reje och då red jag igenom FEI Mästerskap UR och det kändes ganska bra, det är ju det programmet jag alltid rider fel hehe. I slutet var han sååååå fin och hela hans kropp var lösgjord, älskar när jag får den känslan för han blir magisk att rida då. 

Idag åker jag, pappa och Sparkling till Hammarö! Jag ska tävla fredag och lördag men vi åker idag så vi kan jogga på tävlingsbanan och Sparris vänja sig vid tävlingsplatsen. Nina kommer att hjälpa oss på framridningen på lördag och det är en stor säkerhet. Ni kan följa oss via Equipe!
Den gången...

... Sparkling var med i Hööks katalogen vår/sommar 2013

 
 
 
 
 

RSS 2.0