Bättre förutsättningar kan vi nog inte få

Oj vad dagarna går fort, det känns som det var nyss jag uppdaterade er men insåg nyss att det var många dagar sedan. Mina dagar har varit fyllda med drama men många roliga händelser också!

Häromdagen åkte jag med Nina till Hogsta där hon skulle träna för Lussan med sin unghäst Delicato. Jag åkte först till stallet där Nina står uppstallad och sedan åkte vi dit tillsammans. Jag hade inte sett honom live tidigare utan bara på videos, gud vad fin han är! Och han är mycket större än vad jag trott, han är ju nästan 10cm högre in mankhöjd än Sparkling. Träningen gick jätte bra och jag fick agera fotograf och groom. När vi kom tillbaka till deras stall hängde jag med på en promenad med Nina & Bizet. En väldigt mysig dag med trevligt sällskap! 
 
Sparkling har känts super fin denna vecka och jag hoppas att det håller i sig till helgens tävling! Stockholms Dressyrklubb arrangerar en tävling på den gård där min tränare står uppstallad och det är endast 10minuters resväg från det stall där jag står med Sparris. När jag var där på anläggningen häromdagen kunde jag förbereda mig mentalt och visualisera min själv rida på den fina utebanan. Nina kommer hjälpa mig på framridningen, det är kort resväg och jag har redan checkat in tävlingsbanan! Vi kan nog inte få bättre förutsättningar!
 
 
 
 

Tävling Gripen

Helt ärligt vill jag inte ens skriva om dagens tävling för jag vill helst glömma den. Sparkling var spänd som en fiolsträng och var "rädd" för dressyrstaketet, domarna, växterna, ingången osv. Jag vet att han bara är fjantig när han blir så pass spänd som han var, han är egentligen inte rädd, för han tävla faktiskt på samma anläggning för inte så länge sedan. Suck. Vi fick inte till en enda rörelse förutom skrittpiruetterna och byten i vart trejde som var helt ok med tanke på omständigheterna. Jag var relativt nöjd med galopp piruetterna men det tyckte inte domarna. Han hoppade & skutta runt och jag kände att han var helt okontaktbar stundvis. Från den stund han började galoppera i trav delen så ville jag utgå men vi kämpade oss igenom ritten. 
 
Jag blir sällan förbannad - men lite lätt irriterad var jag efter ritten. Man tränar, tränar, tränar och strävar efter framgång. Jag tror tävlings djävulen inom mig börjar komma fram nu igen när jag vet att vi faktiskt har kapaciteten att vinna. Men ibland blir det bara pannkaka av allt och så blev det idag. Det var den sämsta ritt jag och Sparkling hittils gjort i vårt karriär.

Man kan fundera och spekulera varför dagens resultat blev som det blev men det är bara att ladda om, träna ännu mer och ta revansch nästa helg. 
 
 
I slutet av dagen så spelar bara en sak roll: kärleken till min häst.
 

Framgång


Min första avramling på Sparkling

Antar att några av er redan har sett videon jag la ut på instagram och dela på facebook. Tidigare idag bestämde jag mig för att Sparkling skulle få släppa loss och hoppa lite på ridbanan. Jag kände på mig redan innan att han skulle vara busig - man kunde se det i hans blick. HERREGUD VAD HAN BUSA. Jag tycker att det är roligt när han bockar och skuttar, men nu gick han över gränsen till läskig. Han stegra och höll på att falla över. Jag kunde se hur tyngdpunkten förflyttade sig bakåt och jag tänkte "nu blir jag mos". Men på något sätt lyckades han rädda situationen och jag hamna bak på rumpan innan jag föll till marken. Jag reste mig direkt och gick direkt fram till Sparkling som väntade några meter bort, helt stilla. Jag tror han var lika chockad som jag. När jag insåg att både han och jag var okej, hoppade jag upp igen och då var Sparris lugn som en filbunke. Jag tror han på något vis förstod att han gick över gränsen och skärpte till sig. Han har aldrig fått av mig innan, för jag har väldigt bra balans och är van med detta beteende eftersom både Brave Heart och Sparkling är väldigt busiga (dock är Sparris några gånger värre). Det är tur att jag inte heller blir rädd i första taget.
 
Alla som säger att dressyrhästar är lugna och tråkiga kan slänga sig i väggen. Min häst är helt galen. Det är det som ger honom charm och det är därför jag älskar honom så mycket. 
 
 
Älskar konversationen vi har i videon ↓

Victoria: "Jag bara hoppas att jag inte ska dö" (jag insåg att jag antagligen skulle ramla av)
Bianca: "Nejdå han skuttar ju bara. Hittils"
Jennifer: "Ja precis"
Bianca: "Men det kommer väll snart. Nädå jag bara skoja"
*Lite annat småprat*
 
*Sparkling hoppar stort och blir lite glad*
Jennifer: "Oj jävlar vilket skutt du"
Bianca: "Det är bra, låt honom få ut det"
Bianca: "Rid fram nu istället för att bromsa. Det är när du bromsar... (Sparkling skuttar) ja det är då det blir sådär. Så att du inte åker av"
 
*Sparkling börjar skutta och det blir värre och värre*
Bianca: " Fram. Upp med huvudet"
*Jennifer drar efter andan*
*Jag åker av*
Jennifer: "SHIT"
 
 

Marin Blå

 
 

Vi kallas "underhållningen"

Häromdagen var tanken att jag skulle skritta på ridbanan med Sparkling. Jag valde att rida barbacka.. samtidigt som ett par ponny tjejer hoppa på banan. Inte ett smart val för Sparris som blev väldigt busig. Då slog tanken mig: om han så gärna vill vara med och hoppa med ponnysarna - då ska han få göra det. Jag hoppade av, hämtade hoppsadeln och satte upp. Hindrena kan inte ha varit mer än 40-50cm men Sparkling hoppade dem med sådan entusiasm och busade rejält med luftsprång & bocksprång. Hans glädje spreds till mig och till alla andra som befann sig på banan. Vi brukar kallas "underhållningen" när vi hoppar eftersom Sparris bjuder på så fina konster haha.

Idag tränade jag för Nina med Sparkling. Det var en av de bästa träningarna vi gjort tillsammans! Bytesserierna satt. Galopp piruetterna satt. Skritt piruetterna satt. Allt det vi haft "problem" med satt som ett smäck. Traven var sådär magisk idag igen. Sparkling ger en fantastisk känsla!
 
Nu är vi laddade inför tävlingen nästa helg på Gripen!

 

Inspo


Orange

 

Tävling Gnesta (Wisbohammar)

I lördags tävlade jag och Sparkling en S:t Georges på Wisbohammar i Gnesta. Dagen började tidigt för vi åkte från stallet redan vid kl 7. Sparris vad ovanligt lugn när jag knoppa - han slumra nästan till. Han brukar dansa runt och putta ner mig från pallen haha. Han kanske var lite morgon trött? Antagligen, eftersom han började trippa och spänna upp sig när vi gick vår lilla promenad innan avfärd. 

Mitt lilla busfrö Sparkling började bocka när vi höll på att skritta fram. Jag älskar när han busar för då visar han att han är glad och då kan jag inte låta bli att bli att skratta. På framridningen kändes han super fin! Det var inte planerat men Liane befann sig på tävlingsplatsen och kunde hjälpa oss. 

Det sista Liane sa till mig innan start var:
"Du har alla möjligheter, du kan gå in och vinna. Din häst är fantastisk."
 
Vi starta kl 10.36 och på banan var han MAGISK. Vi travade runt två varv innan startsignal och det kändes som vi flög fram, som han aldrig rörde marken och bara sväva. Travdelen i programmet var bra, skrittdelen var bra förutom en skrittpiruett och galopp delen kändes ok men galopp piruetterna var lite si sådär. Vi fick missar där det är koefficient. Inridningen och avlutningen var inte spik raka men vi satte båda bytesserierna!!! Liane kom fram till mig efteråt och tyckte vi hade gjort en bra ritt och det betyder mycket när det kommer från henne. 

Domare H: 65.000%
Domare C: 61.579%
Domare M: 67.105%
Slutliga Resultatet: 64,561% och precis utanför placering.
 
Det är känns förjävligt när en domare dömmer ner en. Jag börjar nästan fundera om domare C såg rätt ritt. Bedömningssport. Jag är nöjd och det är det som räknas i slutändan. Vi är riktigt nära på att sätta programmen nu utan större missar och nosar på placeringarna. Vi blir allt mer självsäkra och samspelta. 
 
 

Video Hogsta

Video från tävlingen i lördags på Hogsta. Njut, ni kommer se vad missarna är!
 
Kolla i HD! 
 

Visste ni att Sparkling...

 • Döptes till "Sparkling" av familjen Svensson för att han alltid sprakade av utstrålning.
 • Som liten massakerade han allt: benlindor, benskydd, grimskaft, grimmor, täcken m.m (vilket han fortfarande gör till viss del haha).
 • När han var hingst var han fruktansvärt busig, man kunde vända sig om i några sekunder och han hade dragit av sig lindorna han haft på benen eller dragit av sig sitt täcke i stripor.
 • Köptes in som hopphäst från Tyskland som 2,5åring och skulle definitivt inte bli dressyrhäst. Det slutade med att han tog sig till breeders final fyra gånger som unghäst bland några av de bästa hästarna i Sverige i nuläget.
 • Sparkling tävlade dressyr i Falsterbo som unghäst 2010 & 2011.
 • Vi ett 3-års test vid Knisling fick han dessa poäng: 
   3 årstestKvalitetsbedömning
  Typ 8.0 0.0
  Huvud hals och bål 8.0 0.0
  Extremiteter 8.0 0.0
  Skritt 6.0 0
  Trav 7.0 0
  Galopp 8.0 -
  Teknik hoppning 9.0 0.0
  Temperament hoppning 10.0 0.0
  Skritt riden - 0.0
  Trav riden - 0.0
  Galopp riden - 0.0
  Temperament gångarter - 0.0
  Totalpoäng gångarter 45.0 -
  Totalpoäng hoppning 51.0 -
  Mankhöjd 163.0 0.0
  Bedömningsplats Knisling  
  Bedömningsår 2008 0
 

Tävling Hogsta

I lördags tävlade jag och Sparkling en nationell S:t Geroges på Hogsta Dressyranläggning, som ligger ca 15min från stallet där vi står uppstallade. Vi hade starttiden 11.00 och Nina hjälpte oss på framridningen. Han var jätte fin när jag red fram och inne på tävlingsbanan. Till min stora lycka koncentrerade han sig på rätt saker (MIG), han har varit väldigt busig och fjantig på hemmaplan men på tävlingen var han fokuserad. 

Travdelen i programmet kändes super bra! Vi fick som mest 5poäng i skritten delen eftersom han skruvade i båda skrittpiruetterna och hade ojämn takt i den samlade. Galoppdelen kändes bra förutom galopp piruetterna där han "kastade sig" i vänster varv och fastnade i den högra. VI SATTE BÅDA BYTESSERIERNA! Ni kan förstå att jag var överlycklig just över det när jag kom ut från banan. Inridningen och avslutande halten var väldigt bra. 

Domare H: 66.184%
Domare C: 65.132%
Domare M: 65.921%
Slutliga resultatet: 65.746% och PERSONBÄSTA
 
Det är roligt att ha en sådan bra lägsta nivå numera: att göra 5missar och ändå få över kval gränsen till YR SM (64%). Den dagen vi sätter allt kommer vi bra betalt. Jag får nypa mig själv i armen ibland för att förstå att Sparkling är min häst. 
 
Sparklings gamla ägare Jennifer Svensson vann klassen med sin fina hingst Sibelius 1315. Jag fick höra många gamla roliga historier om monstret/ängeln Sparkling. Förhoppningsvis kommer jag åka ner till Jennifer på träningsläger ganska snart! Vi har massa annat roligt på gång också, som jag kanske kan berätta för er när tiden är inne.
 
 
 

Personbästa med Sparkling i nationell PSG på 65,746% och precis utanför placering. Vi hade missar i skrittpiruetterna och galopppiruetterna men klarade äntligen seriebytena! Tack för coachning @ninasrader 🙏 Grattis till Sparklings gamla ägare @j.s_dressage som vann klassen med sin fina hingst Sibelius 1315 🌟

Ett filmklipp publicerat av Victoria Avellan Ryd (@victoriaavellanryd) Sep 3, 2016 kl. 9:07 PDT


RSS 2.0