Tävlingsplanering vår 2017 - Sparkling

26/2 Södertälje Ridklubb
FEI Prix S:t Georges
 
24/3-26/3 Åstorpsortens Ryttarförening - OBS tävling
FEI Prix S:t Georges
FEI Mästerskapsprogram för UR

28/4-30/4 Willands Ryttarförening - OBS tävling
FEI Prix S:t Georges
FEI Mästerskapsprogram för UR
 
20/5 Djurgårdens Ryttarklubb
FEI Prix S:t Georges
 
1/6-6/6 Strömsholms Ryttarförening - Nationaldagstävlingarna - SM - OBS tävling
FEI Prix S:t Georges
FEI Mästerskapsprogram för UR
FEI Kür för Unga Ryttare
 
Foto: Erika Andersson
 

One in a million

 

Min klumpiga oturs Sparkling

Idag jobbade jag på Hogsta Ridsport hela dagen och kunde inte ta in mina egna hästar. Tror ni inte Spakling har gjort sig illa i hagen med ett brodd tramp på senan (det ser bra ut - tur i oturen). Jag tror jag har jinxat hela situationen att något kommer hända honom varje gång jag inte är där, det har hänt så många sårskador på sista tiden att jag blir paranoid att lämna honom för bara en dag. Sparris har alltid boots på sig på alla hovar men nu överväger jag att ha senskydd också för han är väldigt vild i hagen. Dessa skador har vi inte råd med senare när tävlingssäsongen drar igång. Jag vill linda in hela honom med bubbelplast... Min älskade lilla klumpiga oturs häst ♥
 
 
Jag köpte ett nytt träns och bett åt Spitfire förra veckan. Tränset är från Schockemöhle och är av modellen "Den Haag". Hon var superfin i det men bettet var hon inte nöjd med. Jag köpte ett tredelat bomber bett med lock up men hon visade sin frustration genom att göra uppror och nocka mig i ansiktet. Tillbaka till ruta ett igen då. Jag ska verkligen ta in era rekomendationer i tidigare inlägg och läsa på om detta ordentligt samt rådfråga tränare. Alla mina hästar har varit väldigt okomplicerade när det gäller bett men inte Spättan. Det är skit svårt att hitta något hon kan acceptera, men vi ska hitta ett acceptabelt bett men det kommer säkert ta tid och det kan även vara en invänjnings sak. 
 
 
 
Båda hästarna har varit stjärnor på de senaste träningarna för Sophie Fleming-Tärnström. Sparkling och jag fortsätter utvecklas tillsammans och snart kan vi nog göra riktigt fina piruetter. Jag har fåt många "aha" känslor på sista tiden och det känns riktigt bra måste jag säga. Spitfire har blivit en riktigt het och känslig häst. Vi upptäcker hela tiden nya växlar. Hon har börjat fatta grejen med skänkelvikningar och nu har vi även börjat med lite förvänd galopp samt göra svaga svaga svaga öppnor i trav. Ridkänslan hon ger är jämförbar med Sparkling! Hon är alltid lika glad och positiv till arbete.

Rörd till tårar

Igår var det programridning för Gustav Svalling på Sundby Gård. Jag och Sparkling deltog och red FEI Prix S:t Georges. De hade satt fram ett "nytt" bord och det var en del människor på plats men trots det så var Sparris fokuserad på mig och hade inte ens en tendens till att busa. Sparkling hade super härlig energi och jag hade en fantastiskt känsla genom programmet, men tyvärr hade vi några små missar, bland annat missade vi ena bytet efter höger galopp sluta och galopp piruetterna blev lite för stora (gjorde detta med mening eftersom jag visste att han skulle tappa energi i dem). Båda bytesserierna och ökade galoppen belönades med 7,5poäng. Travdelen låg på över 75%. Skrittdelen drog ner mycket då vi fick runt 6-6,5poäng rakt igenom. Vi slutade på 70% vilket är det bästa vi fått. 
 
Jag fick många bra tips av Gustav speciellt i skritten där Sparkling lätt blir passgångs artad om jag samlar för mycket. Han ville att jag skulle centrera galopp piruetterna mer vilket jag ska göra med många "kvartar". Jag ska tänka att en halvpiruett är två kvartspiruetter. 

Svalling gav oss de finaste kommentarerna jag någonsin fått. Att jag och Sparkling var en perfect match med ett starkt samspel. Han tyckte att jag var en väldigt talangfull ryttare och att Sparris var en makalös häst. Gustav sa att han håller tummarna för oss att vi lyckas med våra mål/drömmar för det är i toppen av eliten vi hör hemma. Jag kan minst sagt säga att jag var rörd efter allt beröm och fina lovord. Min pappa klappade mig på axeln och sa att jag verkligen förtjäna de orden. Jag grät lite grann efteråt och kramade om min fina Sparkling. 
 
 
 

70% i FEI Prix S:t Georges på programridningen idag (trots missar) för Gustav Svalling med Sparkling! Mycket beröm fick vi för samspel och lovord om framtiden! ✨

Ett filmklipp publicerat av Victoria Avellan Ryd (@victoriaavellanryd) Jan 22, 2017 kl. 7:01 PST


"Ni är ett skolexempel på hur dressyr ska se ut"

Nyligen hände en olycka i stallet vid insläpp som involverade Sparkling, han hoppade in i en taggbuske och fick flertal revor på båda bakbenen vid hasorna. När jag blev uppringd angående detta blev jag väldigt orolig och körde alldeles för snabbt till stallet. Jag brukar ta in mina hästar själv 6 av 7 dagar i veckan men just denna dag var jag inte där utan jobbade på Hogsta. När jag kom dit var första anblicken att det var värre än vad jag trodde men det fanns inga taggar i såren och var väldigt ytligt men blodet gjorde att det såg allvarligt ut. Tur i oturen. Sparkling är min bebis, mitt hjärta, mitt allt - mitt psyke klarar inte riktigt av att något händer honom så jag grät okontrollerat ett bra tag. Jag lugnade ner mig när jag insåg att han troligtvis inte skulle dö av några rivsår. De har läkt fint och han har ingen värme/svullnad.
 
Idag tränade jag och Sparrisen för Sophie Fleming-Tärnström. Sparkling kändes fantastisk och han gav mig en svårslagen känsla. Det var det bästa ridpasset jag någonsin upplevt. Jag vet att jag tjatar om det men jag är jäkligt bortskämd med en häst som verkligen kan dansa. Soffi sa att vi är ett skolexempel på hur dressyr ska se ut. Kan man få en bättre komplimang? 

Allt är bra med Spättan, hon har fått två vilodagar nu för förra veckan tränade hon tre gånger. Sophie red henne på träningen på i torsdags och var lyrisk över henne. Vi var med på hoppträningarna för Helena Persson i lördags och hon hoppade för först gången i livet. Grymt duktig var hon! Hon är en hopptalang. Sparkling var också med och hoppade och var riktigt duktig som vanligt!
 
 
 

Min Spätta utvecklas i raketfart! 🚀 Här är när Sophie red henne idag 🌟 #6yo #Spitfire

Ett filmklipp publicerat av Victoria Avellan Ryd (@victoriaavellanryd) Jan 12, 2017 kl. 12:30 PST


Hästskötare

Min dag började med arbeta några timmar på Hogsta. Mina arbetsuppgifter där har förändrats litegrann sedan årskiftet: nu är jag hästskötare åt min chef Eva. Hon har för tillfället två superfina hingstar som jag sköter om och groomar inför/efter ridning. För mig är det lyx att sköta om hästar som jobb för det är ju det jag gör frivilligt varje dag. Jag arbetar en hel del i butiken också så det är ett väldigt roligt och varierande jobb.
 
På eftermiddagen var det dags för träning för Sophie Fleming-Tärnström. Jag tror inte jag har berättat det men Soffi är A-tränare, tävlar Grand Prix och är landslagsryttare. Vid kl 17 tränade jag Sparkling och han var helt fantastisk, igen. Denna häst bara levererar träning efter träning. Vi värmde upp med travskolor och sidvärtsrörelser men större delen av ridpasset fokuserade vi piruett arbete. Först gjorde vi: 3 samlade galoppsprång - öka - 3 samlade galopp språng - öka. Detta gjorde vi både i rättvänd galopp & förvänd galopp, längst med spåret och på volter. Hela tiden var jag noga med att han behöll formen (han ska inte dyka) och framåtbjudningen. Sedan arbetade vi med piruett galoppen på en volt. Sparkling var grymt duktig och gjorde de bästa galopp piruetterna vi någonsin gjort.

Efter Sparkling var det Spitfires tur. Det var ett litet tag sedan Sophie såg henne och hon tyckte att Spättan musklat på sig och blivit biffig! Idag tränade vi mycket på skänkelvikningar. Hon har börjat fatta grejen men när hon blir osäker kastar hon upp huvdet och håller på att nocka mig haha. Jag har mest flyttat henne från medellinjen ut till spåret men idag ändrade vi taktik. Vi var på en volt som jag minskade och när jag fått ett bra stöd på yttertygeln så flyttar jag ut henne till den stora volten. Sedan la vi till att jag fattade galopp när jag flyttat ut henne. Större delen av hennes ridpass består av övergångar skritt-trav-galopp-trav-skritt. Hon var underbar att rida och gav mig en superfin känsla.

 

"A dream doesn't become reality through magic; it takes sweat, determination and hard work."

 

Hoppträning!

Idag har jag varit med på hoppträningarna i stallet för Helena Persson med båda hästarna! Jag jobbade först på Hogsta i några timmar innan jag åkte till stallet och tränade Sparkling vid kl 10. Det blev lite bråttom men som tur var var mamma med och hjälpte till. Under första hoppet höll jag nästan på att flyga av på grund av hans många bocksprång. Men efter det gick det jäkligt bra och jag tror Sparris aldrig har hoppat så bra. Vi må inte ha hoppat så högt men jag hade ett jämnt stöd på båda tyglarna och han bjöd verkligen på hindrena. Det kändes plätt lätt och Sparkling flög över i ett bra flyt. Helena var väldigt imponerad över honom. Sparkling är lite av en höjdpunkt under hoppträningarna - för han bjuder verkligen på en show. 

Vid kl 12 var det Spättans tur att vara med på bom träning. Häromdagen testade vi att gå över en bom och hon var osäker vad hon skulle göra och vågade knappt gå över så jag hade inte så höga förväntningar. Vi behövde lite draghjälp de första gångerna men sedan växte hennes självförtroende snabbt och hon flöt över bommarna som hon aldrig gjort något annat. Hon har troligtvis knappt gått över en bom i sitt liv med ryttare på ryggen och hon har direkt fattat grejen. Min lilla tjej är alltid så lugn och klok. Jag är extremt imponerad av henne. Älskar Helenas ord om Spitfire: "Här har vi en stjärna! Det är nya Sparkling det hära".
 
 

Mål 2017

Sparkling
 
Jag och Sparkling börjar känna oss säkra i FEI Prix S:t Georges och kan nu tävla utan några större missar. Vi vill hela tiden sträva efter att göra bättre galopppiruetter, bytesserier, galoppsax, galoppökning+byte och skrittdel. Travdelen är vår paradgren och likaså uppridning/avslutning, men även det måste finslipas.
 
Jag hoppas innerligt att vi kan få stadiga tävlingsresultat på 65-70% och komma till A-final på Svenska Mästerskapen 2017. Jag har ett drömmål: tävla internationellt och eventuellt starta ett till mästerskap (NM/EM). 
 
Jag kommer ha en strukturerad plan för Sparkling (och mig själv) så att vi kan ge 110% på observationstävlingar och mästerskap. Jag vill nå dessa mål så otroligt jäkla mycket och jag kommer göra allt i min makt för att de ska gå i uppfyllelse. Inga detaljer får lämnas åt slumpen. 
 
Under årets gång kommer vi debutera Intermediaire I. Jag är överlycklig att Sparkling kan alla de svåra rörelserna så att vi kan starta U25 klasserna redan 2018.
 
 
 
Spitfire
 
Spitfire ligger väldigt efter i sin utbildning så hon är tyvärr inte färdig för att kunna gå 6-års klasserna. Hon är ju registrerad i SWB och det hade ju varit roligt att tävla Breeders/falsterbo/elmia men realistiskt tänkt så tror jag att hon kommer behöva mer tid. Jag vill INTE stressa.
 
Hon har tävlat 3-års testet men har aldrig tävlat annars. Vi ska åka med henne till olika anläggningar för att vänja henne att vara på olika platser så att det inte skapar alltför mycket spännning och när hon känns redo ska vi starta LB. Det är svårt att säga vart hon kommer ligga utbildningsmässigt senare iår men det hade varit roligt att kunna starta henne upp till LA. 
 
Hon utvecklas i racketfart och jag tror hon kommer bli riktigt riktigt bra med lite tid och massa träning. 
 
 
 
Sébastian
 
Sebbe är fortfarande bebis och han fyller 1år i juni. Han kommer stå hos familjen Svensson nere i Blekinge så länge som han får. Han står med ett flertal andra fölisar där han får vara ute hela dagarna och komma in på nätterna. Vi får se om han står kvar där nere eller om han kommer upp till Stockholm i sommar. Det är tråkigt att han är långt borta men jag kommer självklart hälsa på honom under året! Det ska bli roligt att se hur mycket han växer från gång till gång.
 
Det känns som allt kommer gå väldigt snabbt.. Före jag vet ordet av det så kommer han vara unghäst och komma hem till mig på Ekerö. ♥
 
 

Haha sötnos

Fick denna från stalltjejerna imorse:

Sparkling - du är MAGISK

Sparkling..... jag finner inte ord för hur fin han var på dagens träning för Sophie F-T. Allt kändes lekande lätt och som vi dansade fram tillsammans. Han var så entusiastisk till allt och väldigt elektrisk. Det känns alltid som han svävar på moln när han ger mig denna känsla. Jag kan bara sitta tillbaka och njuta medans han dansar. M-A-G-I-S-K.
 
Jag har har aldrig suttit på en häst som ger en sådan fin känsla som Sparkling. Bortskämd är jag som har en så fantastisk häst. Jag vill aldrig hoppa av hans rygg. Jag avgudar verkligen min häst. Bandet han och jag delar är något jag inte känt tidigare. Jag har aldrig haft ett sådant samspel med en häst tidigare - vi kompletterar varandra väldigt bra och är ETT tillsammans. Han är min själsfrände i häst väg.
 
Jag älskar min Sparkling ♥
 
 

2017

 
2016 - Nyårslöften 
  • Börja plugga 
  • Göra högeskoleprovet 
  • Fundera på vad jag vill göra i framtiden 
  • Kvala till Young Rider SM på Sparkling 
 
 
Året 2016 blev inte framgångens år som 2015. 2016 skulle jag säga blev lärdomens och framtidens år. Jag kan checka av varje punkt i mina nyårslöften. Jag pluggade matamatik 4 i slutet av året, jag gjorde högskoleprovet på hösten, jag tror jag vet vad jag vill göra i framtiden och jag & Sparkling kvalade inte bara till Young Rider SM - vi var där och starta.

Jag har haft flertal jobb under året. Jag har jobbat 100% inom mitt företag och haft flertal konsulttjänster. Jag jobbade på Sundby Gård juli till oktober och jag har jobbat på Hogsta Ridsport/Ridanläggning sedan oktober och det är fortfarande aktivt. Det är skönt att jag kan betala mina hästars stallhyra själv och inte be min pappa om pengar hela tiden. Jag har lärt mig mycket om arbetslivet både som anställd och egenföretagare, att stå upp för mig själv och därför har jag vuxit som person under detta år. 

Att jag och Sparkling tog oss till SM i somras är en av de bedrifterna jag är stoltast över i hela min tävlingskarriär. Det är inte lätt att kvala till YR SM och speciellt inte om man har 5månader på sig och har inte startat MsvA än. Jag minns hur nervös jag var i början av tävlingssäsongen och tvivlade på att vi skulle hinna kvala. Jag sa till min pappa "kvalar jag - då kommer jag gråta av lycka". I april kvalade vi dit på vår andra nationella tävling någonsin och på en observationstävling. På nationaldagstävlingarna i Strömsholm i juni startade vi vårt första Svenka Mästerskap tillsammans. 
 
I december 2016 blev jag hästägare igen. Inte bara till en häst till, utan två. Vi har under en längre tid letat efter en unghäst men inte hittat någon passat. Jag var i Tyskland och provred åtta hästar men ingen kändes helt rätt. Min pappa ringde till Sparklings gamla ägare och de hade några hästar vi kunde kolla på. Det slutade med att vi köpte femåriga Spitfire och fölet Sébastian. 
 

 
2017 - Nyårslöften & mål
 
  • Göra högskoleprovet
  • Plugga kemi 2
  • A-final på SM med Sparkling
  • Starta internationellt med Sparkling
  • Komma ut på tävlingsbanorna med Spitfire
 
Tanken är att jag ska fortsätta att jobba i mitt företag iår med konsulttjänst på Hogsta. Jag ska studera vid sidan av i några veckor (det blir antagligen i slutet av året) och förbereda mig inför högskoleprovet som jag ska skriva förhoppningsvis både i vår och höst. 
 
En mer utvecklad målsättning med hästarna kommer i ett separat inlägg.
 

2017

Oj jag har inte bloggat sedan 2016! Hade ni ett bra nyår? Mitt nyår firades med mina favorit tjejer och familjen. Först åt vi en god middag hemma hos mig och sedan åkte jag och kompisarna in till stan och stod på söder vid en utsikt och kollade på fyrverkerierna. Lite läskigt var det inne i stan då de smällde fyrverkerier på gatorna och fulla människor kom från alla håll. När man själv är nykter och trött så är det inte så roligt. Men det var ändå en av de mysigaste nyåren jag haft!
 
 
Första dagen på 2017 hade jag migrän hela dagen så jag kunde inte resa mig ur sängen. Jag antar att min kropp tar ut sin rätt nu... då jag har arbetat hårt trots att jag varit jätte sjuk. Jag är fortfarande inte bra i lungorna - jag hostar och har svårt att andas. Jag har inte kunnat jobba de senaste två dagarna och det ger mig ångest. Idag ska jag åka in till vårdcentralen och förhoppningsvis röntga mina lungor. Min pappa som är läkare misstänker att jag har lugninflammation. Återstår att se!

Igår fick Soffi rida Sparkling då jag själv inte är i form för att träna. Det gick jätte bra och Soffi gillade min Sparris starkt! Det var roligt att se honom från marken då jag inte gör det så ofta. Han kämpade på ordentligt min stjärna! Tanken var att jag skulle träna Spättan lite lätt men hon har trampat på sig själv och var lite svullen i ett ben häromdagen. Jag är överparanoid och har gått promenader med henne och gjort rent såren slaviskt. Igår kväll var svullnaden borta så jag tänkter jogga henne idag!
 
 
Ikväll ska jag ta mig tid att skriva en åresresumé av 2016 och mål inför 2017!

RSS 2.0